Historische Vereniging houdt Union bromfietsentoertocht

Nieuwleusen - De historische vereniging uit Nieuwleusen houdt dit jaar in samenwerking met enkele enthousiaste Union bromfietseigenaars op zaterdag 13 juli een toertocht waaraan alleen op Union bromfietsen kan worden deelgenomen.

Vorig jaar heeft de vereniging  voor de eerste keer een toertocht voor bezitters van Union racefietsen gehouden .  Gerrit Lubbers  lid van de vereniging stelt :” Dat was voor een aantal eigenaren van Union motorfietsen aanleiding om ons te vragen om ook een toertocht voor Union bromfietsen te organiseren. Dat gaat nu dus gebeuren. Wij roepen bezitters van een Union bromfiets op om zich voor Union bromfietsentoertocht in te schrijven.'

De inschrijving is gratis en een ieder rijdt op eigen risico mee, de organisatie is niet aansprakelijk voor schade.

Er zijn maar weinig mensen die weten dat er in de Union fabriek naast fietsen ook motorfietsen en gemotoriseerde bakfietsen werden gemaakt. Museum Palthehof heeft een aantal Union bromfietsen in haar collectie. Het houden  van de toertocht is een mooie gelegenheid om ook buiten het museum dit erfgoed van de Union rijwielfabriek te laten zien. Er zijn veel minder Union bromfietsen geproduceerd dan fietsen en het is daarom logisch dat de bezitters van deze oldtimers, met de nostalgisch namen als Roulette, Polaris, Toerist, Boomrang en Superstrada, hun eigendom koesteren en het leuk vinden andere verzamelaars te ontmoeten en hun bromfietsen met elkaar te vergelijken.

De route van 65 kilometer gaat door het mooie Vecht- en Reestdal, over mooi kronkelende wegen en onderweg is er een stop. Na de tocht kan nog een kijkje in het museum worden genomen. Hier zijn ook bromfietstekeningen te zien die gemaakt zijn door Charles Burki. Onder de bromfietsliefhebbers is de door hem getekende Boomrang een icoon uit de zestiger jaren. Charles Burki heeft veel gewerkt voor Philips, Fokker en Daf. De Union heeft van deze bekende ontwerper alleen de Boomrang gefabriceerd. Van hem zijn in het museum ook tekeningen aanwezig van ontwerpen die nooit door de Union in productie zijn genomen.

De inschrijving op 13 juli begint vanaf 9.30 uur op het plein bij het museum ; het vertrek is gepland om 10.30 uur.

Voor informatie 0529 482458 of email g.lubbers13@kpnplanet.nl