Ontvoeringszaak Insiya Hemani verder zonder horen opdrachtgever

Amsterdam - De rechtszaak over de ontvoering van de destijds tweejarige Insiya Hemani uit Amsterdam gaat verder zonder het horen van vader Shehzad Hemani. De vader van het meisje, dat volgens het Openbaar Ministerie een oud-Dedemsvaarter en anderen inschakelde om zijn dochter te ontvoeren, zit nog steeds in India. De autoriteiten van het land werken onvoldoende mee, daarom gaat de zaak nu verder.

Ultieme poging

Het destijds tweejarige meisje werd in september 2016 op gewelddadige wijze ontvoerd uit de woning van haar oma in Amsterdam. Later hield de politie onder andere twee oud-Dedemsvaarters, een vader en zijn dochter, aan. De twee stonden vandaag opnieuw terecht, nadat het proces vorig jaar oktober werd aangehouden om een ultieme poging te doen vader Hemani te horen. Dat is volgens het Openbaar Ministerie mislukt. In een brief van een politiemedewerker uit Mumbai, die in handen is van Hardenberg.nu en de Dedemsvaartse krant, staat dat er alleen medewerking komt wanneer het Nederlandse OM een garantie doet dat de vader niet vervolgd zou worden. Die willen de officieren niet geven. Voor de rechtbank weegt het belang om de zaak te behandelen nu het grootst, daarom gaat de zaak deze week verder.

PTSS

De persoonlijke omstandigheden van twee verdachten die lange tijd in Dedemsvaart woonden werden vandaag besproken. De 26-jarige dochter werd onderzocht door een deskundige. Die vertelde in de rechtbank dat ze gevoelig en intelligent is, maar ook onzeker, anstig en geremd. De relatie die ze had met haar 61-jarige vader was moeizaam, ze durfdfe hem niet tegen te spreken. Ook zou ze leiden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) die ontstond door het tragische overlijden van haar tweejarige zusje, maar de verdachte zou desondanks wel volledig toerekeningsvatbaar zijn.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Haar vader daarentegen was ten tijde van de ontvoering verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zat ten tijde van het overlijden van zijn dochter, die voor verdrinking om het leven kwam, in Zweden en kwam snel terug. Toen was ze al overleden. Ook Erik S. leidt volgens een deskundige aan PTSS. Hij deed naar eigen zeggen mee aan de ontvoering om vader Shehzad te helpen. Ook kreeg hij een flink bedrag voor zijn inbreng, hij zou de ontvoering gecoördineerd hebben. Volgens de psycholoog is de hulp aan de vader te koppelen aan het verlies van zijn eigen kind. De verminderde toerekeningsvatbaarheid kan invloed hebben op de soort en de hoogte van een eventuele straf.

Strafeis

Woensdag spreekt het Openbaar Ministerie de strafeisen tegen de twee oud-Dedemsvaarters en de andere verdachten uit.