‘Met bankhangen bereik je helemaal niets’

Dedemsvaart ‘Een hovenier kan van alles wat en blinkt nergens in uit.’ Dat is althans de stelling van Henk Koster.

Hij is gepensioneerd hovenier en een van een grote groep enthousiaste vrijwilligers op het volkstuinencomplex aan het Ommerkanaal, waar men zich langzamerhand opmaakt voor de jaarlijkse open dag van tuinvereniging Avereest op 6 juli, van 10.00 tot 15.00 uur met verkoop van onder andere aardappelen, bessen, honing en wat dies meer zij.

Vlindertuin is een oase

Henk is druk in zijn eigen volkstuin, maar met name ook in de Vlindertuin op het complex. Een nog te weinig bekend plekje, waar je van de natuur kunt genieten, kleurrijke bloemen en planten kunt zien, hun heerlijke geur kunt ruiken, bijen hoort zoemen, vlinders in alle soorten en maten kunt spotten en heerlijk tot rust kunt komen. ‘Ga eens op het bankje in de tuin zitten en ervaar de heilzame werking. Je hoeft niets te doen, niet meer nadenken. Gewoon de natuur voelen en haar nut ervaren. Heerlijk’, meent Koster, die destijds in 2014 het idee voor de vlindertuin lanceerde en het plan ervoor uitwerkte.

Koster is wekelijks met name op woensdag aan het Ommerkanaal te vinden, waar de vrijwilligers onvermoeibaar werken aan het onderhoud van het volkstuinencomplex en de verdere ontwikkeling van de Vlindertuin. In dit verband is er afgelopen winter onnoemelijk veel werk verricht. Zo is er een tuinhuis als opslag- en ontmoetingsruimte gebouwd, zijn alle bloemen en planten in de Vlindertuin in kaart gebracht en zijn er bordjes voor gemaakt. Ook zijn er toegangsborden gemaakt om bij de ingang aan het Ommerkanaal te plaatsen in de hoop de Vlindertuin en het volkstuincomplex meer onder de aandacht van het grote publiek te brengen. ‘Het is een vrij toegankelijk complex, waar je heerlijk kunt wandelen, maar ook gratis een bloemetje of besje kan plukken’, zegt Koster wervend. Hij spreekt met passie over onder andere het belang van behoud van de natuur in het algemeen en dat van bijen en vlinders in het bijzonder.

Kennis en vaardigheden overbrengen

Dat steeds minder (jonge) mensen interesse tonen voor het kweken van eigen bloemen, groente en aardappelen kan hij begrijpen, maar vindt hij ook jammer. Hij werkte zelf zo’n veertig jaar als hovenier en brengt zijn kennis en vaardigheden graag over aan anderen.

Iets wat hij overigens niet alleen voor de tuinvereniging doet, maar bijvoorbeeld ook op het sportpark De Boekweit in de vorm van het trainen van de G-voetballers. Ook dat doet hij met passie. ‘Je kunt in je vrije tijd op de bank gaan liggen, maar dan bereik je niks. Ik geloof in het zo lang mogelijk actief blijven samen met anderen, zoals wij dat doen in de vlindertuin aan het Ommerkanaal. Het is mooi en nuttig werk. Voor nu en in de toekomst’, aldus Koster, die veel dorpsgenoten en anderen bij de Open Dag op 6 juli hoopt te ontmoeten.