Kordate actie voorkomt uitslaande brand

Dedemsvaart - ‘Hulpverlening zit ons in het bloed.’ Marry Brand lacht terwijl ze in gedachten teruggaat naar afgelopen woensdagmiddag. Zij en haar man Jan zitten in hun woning aan de Lijsterstraat aan de lunch als de deurbel gaat. Marry doet open en ziet overbuurvrouw Linda, die naar de overkant wijst.

‘Ik zag allemaal rook uit een huis aan de overkant komen en bedacht me geen seconde. Als oud-brandweervrouw weet je dat snelheid in zulke situaties geboden is,’ vertelt Marry, die meteen haar man Jan, die negentien jaar lid van de vrijwillige brandweer is geweest, inschakelde.

Vuur, vuur

Deze rende direct naar de garage om een brandblusser te halen. Bij een van de overburen was namelijk de vlam in de pan geslagen. De bewoonster had met haar baby in paniek bij Linda aangebeld en ‘vuur, vuur’ geroepen. ‘Linda trad kordaat op, rende naar de woning, greep een deksel en gooide deze precies op de pan. Maar ze zag ook de wasemkap al branden en besloot onze hulp in te roepen. De bewoonster had ondertussen de gastoevoer van het fornuis dichtgedraaid en was direct met de baby naar buiten gegaan,’ vertelt Marry.

Haar man zag meteen bij binnenkomst in de keuken al vlammen tot aan het plafond, die hij binnen enkele seconden met behulp van zijn brandblusser wist te doven ‘Binnen de minuut stond hij weer buiten. Ik had ondertussen de brandweer gebeld, zelfs twee keer om de aanrijroute te vermelden wegens renovatie van woningen aan de Lijsterstraat’, vertelt Marry verder.

Brandpreventie

Ze is trots op het kordate optreden van haar overbuurvrouw Linda, maar ook op haar man Jan, die een uitslaande brand hebben weten te voorkomen. ‘Alle betrokkenen zijn in de ambulance nog wel gecontroleerd omdat er mogelijk rook was geïnhaleerd, maar uiteindelijk kwam iedereen met de schrik vrij. Bij voorvallen als deze zie je maar weer hoe belangrijk brandmelders in woningen zijn. Die waren er niet, maar komen er wel binnenkort’. vertelt Marry.

Zij is blij dat buurtpreventie hoog in het vaandel staat in de Lijsterstraat. Als oud-brandweerman heeft Jan Brand altijd een aantal brandblussers ‘op voorraad’. ‘Toen de vlam in de pan sloeg hadden we er nog een staan. We wilden de voorraad al aanvullen, maar waren er nog niet toe gekomen. Inmiddels hebben we er weer drie, want je weet nooit. Het kan zomaar gebeuren.’