Raadsleden Hardenberg nemen een kijkje bij Groot Oever

Balkbrug - Een zevental raadsleden, samen vijf van de acht partijen in de gemeenteraad van Hardenberg vertegenwoordigend, gaf gehoor aan de oproep van Plaatselijk Belang Balkbrug om ter plekke de noodzaak van het fietspad langs Groot Oever te bekijken.

Er waren voldoende fietsen geregeld en zodoende vertrok het gezelschap vanaf De Zilveren Maan over Groot Oever richting IJhorst. De landelijke weg is omgeven door grote bomen en wordt zowel door fietsers als auto’s en tractors gebruikt.

Raad wil het fietspad niet aanleggen

De buurtbewoners van Groot Oever zijn een petitie gestart om via zoveel mogelijk handtekeningen de raadsleden te bewegen een ander standpunt dan het huidige (geen geld voor de aanleg van het fietspad) in te nemen. Voor de gemeente Hardenberg heeft het fietspad geen prioriteit omdat het aantal weggebruikers relatief laag is en er in de afgelopen jaren geen zware ongelukken hebben plaatsgevonden. De gemeente Staphorst wil aan hun kant van de grens het fietspad wel aanleggen. ‘Wij hopen dat de raadsleden door dit bezoek inzien dat de weg, met name voor de fietsers en wandelaars, geen veilige weg is’, zeggen Klaasje Schreur en Harm Gringhuis, de initiatiefnemers van de handtekeningenactie. Inmiddels hebben zo’n vierhonderd mensen de petitie ondertekent. Het was de bedoeling om de handtekeningen aan de raadsleden aan te bieden, maar die adviseerden hen om dit tijdens een raadsvergadering te doen.

'Mooiste stukje in de gemeente'

De route Groot Oever/Heerenweg vormt de verbinding tussen IJhorst en Balkbrug. ‘Het is een van de mooiste stukken weg in de gemeente Hardenberg’, zegt Ronald Folders, voorzitter van Plaatselijk Belang Balkbrug. ‘Maar de weg is smal en zou erg gebaat zijn met een vrijliggend fietspad.’ Dit zou volgens de betrokkenen aan de noordzijde van de weg moeten komen te liggen. ‘Daar staan minder bomen en woningen’, legt Klaasje Schreur uit. ‘Wel zitten we daar met een dassenburcht, maar daar moet een oplossing voor gevonden kunnen worden.’

Wanneer Hardenberg besluit bij haar standpunt te blijven, zal de gemeente Staphorst het fietspad waarschijnlijk niet tot aan de gemeentegrens maar tot aan de Respersweg aanleggen. ‘Mocht Hardenberg in de toekomst het fietspad alsnog aan willen leggen, dan blijft er alsnog een ontbrekend stuk over’, zegt LTO-voorzitter Gerrie Kleene. ‘Het is beter om nu ineens door te pakken.’ Maar diverse raadsleden geven tussentijds al te kennen dat het budget van de gemeente beperkt is en meer wegen in de gemeente hun aandacht vragen. Ondanks deze opmerking zijn de initiatiefnemers van de petitie hoopvol dat de handtekeningen en het ter plekke bekijken van de situatie de raadsleden een beter inzicht hebben gegeven in de noodzakelijke aanleg van het fietspad.