Sportclub Balkbrug duikelt ravijn in na verlies tegen FC Harlingen

Balkbrug/Oldeholtpade – Het was op tweede pinksterdag de dood of de gladiolen voor sportclub Balkbrug. Het team van trainer Dik Runherd moest op neutraal terrein een beslissingsduel uitvechten met FC Harlingen.

De winnaar behoudt zijn status en komt ook na de zomer uit in de vierde klasse. De verliezer duikelt naar de kelderklasse van het amateurvoetbal. Deze inzet moest worden uitgevochten op neutraal terrein. De clubs troffen elkaar op sportpark Olpae in het Friese Oldeholtpade, een dorpje op wandelafstand van Wolvega en eenvoudig bereikbaar vanaf de snelweg naar of van Leeuwarden.

Blinde vlek

FC Harlingen was voor sportclub Balkbrug een blinde vlek. De FC staat voor fusieclub en deze kwam tot stand nadat v.v. Harlingen en r.k.v.v. Robur in 2014 besloten in elkaar op te gaan. Vorig seizoen daalde de combinatieclub af naar de vierde klasse, waar het de mannen van oud-profvoetballer Gerrie Schouwenaar niet best af ging. Alleen Lemmer deed het nog slechter, met een voorlaatste plaats tot gevolg. Remko Zandberg is de man die extra aandacht behoeft, want die wist er in competitieverband vijftien in het mandje te leggen.     

Wat konden de toeschouwers verwachten van de twee ploegen die feitelijk niets te winnen, maar veel te verliezen hadden. Balkbrug had ternauwernood de eerste horde genomen. In een slopende strijd tegen de hitte, en een hevig tegenspartelend Vilsteren werd na verlenging een 5-3 zege uit het vuur gesleept. FC Harlingen had het ook niet makkelijk en moest in Nij Beets een 0-1 goedmaken tegen Blue Boys, dat lukte met de kleinst mogelijke marge, 2-1.

Hoop doet leven

Oldeholpade, 14.00 uur, hoop doet leven of, zoals Lenny Kravitz zong op Retropop, ‘It Ain’t Over ‘Til It’s’. Winst is het enige dat telt. Harlingen trapte af. De bal werd diep gespeeld op Remko Zandberg. Een strakke voorzet volgde en al na negentien seconden in de wedstrijd gingen bij Sander Zeilmaker de armen richting hemel. De eerste taak voor Joey Overes was een trieste gang naar het net. Een valse start.

Balkbrug kwam echter nog binnen het openingskwartier op gelijke hoogte. Steven Zwiers gaf scherp voor. De hoek was klein, maar Freek Haveman vond een gaatje. Na de 1-1 ging het gelijk op. Balkbrug had de pech dat een dwarrelbal van Zwiers op de lat eindigde en dankte vervolgens doelman Overes die Zandberg miraculeus van scoren afhield.

Vermoeidheid in de benen

Na de onderbreking speelde het korps van Runherd richting kantine, waar de fans uit 'De Balk' het Friese bier testten. De steun van deze ‘twaalfde man’ ten spijt werd het overwicht van een half uur niet omgezet in klinkende munt. De vermoeidheid sloeg in de benen. Lars Heldt was al gewisseld, even later gevolgd door Lennart Baas en Glen Marsman. Een kwaliteitsoffer. De overgebleven elf liepen op het tandvlees. Een verlenging was noodzakelijk en daarin werd snel duidelijk dat Harlingen deze dag conditioneel meer kon brengen dan de tegenstander uit Overijssel.

Na balverlies voorin lag het achterin wagenwijd open. Een peer van achteruit bereikte Patrick van de Waard. Ook voor Overes was er geen houden meer aan. Met een boog verdween de bal voor de tweede keer in het doel van Balkbrug. In de absolute slotfase mocht Remko Zandberg vanaf elf meter en invaller Jarno Attema de stand naar 1-4 tillen.

Gerucht

Na afloop van het duel zoemde het gerucht dat Balkbrug alsnog een kans ging krijgen om zich te handhaven, wat te maken had met clubs die de overstap maken van zondag naar zaterdag. Dit vermoeden kon op het moment van schrijven noch worden ontkend noch bevestigd. Wie weet krijgt de ploeg van Runherd nog een allerlaatste kans op handhaving.