Herman Finkers krijgt eerste exemplaar van Onzichtbare Mensen, Leven in de echo van de Ommerschans

Balkbrug – In het bijzijn van een select gezelschap genodigden heeft cabaretier Herman Finkers woensdagmiddag bij de Veldzichthoeve het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek Onzichtbare Mensen, Leven in de echo van de Ommerschans. Veel van de hoofdpersonen uit het boek hebben geleefd op de huidige plek van de Veldzichthoeve.

Zo ook de voorouders van Herman Finkers, Otto en Johanna Finke. Zij leefden 15 maanden in de kolonie de Ommerschans. Zij verlieten de bedelaarskolonie met slechts hun zoontje Jan. Hun dochters Grietje en Leentje lieten zij achter op de kleine begraafplaats. Herman Finkers schrijft er onder andere over in zijn voorwoord van het boek.

Zoals te verwachten was kleedde Finkers zijn dankwoord met de nodige humor in. In een vlammend betoog over familietrekjes stelde hij dat de familie Finkers de neiging heeft om verhalen altijd mooier te maken dan ze zijn. ‘Misschien hebben Otto en Johanna wel helemaal niet op de Ommerschans geleefd,’ grapte hij om er meteen aan toe te voegen dat hij dat trouwens niet geloofde. In alle ernst stelde hij dat het leven in de bedelaarskolonie een hel moet zijn geweest. 

Een leven dat met verschillende verhalen beschreven staat in Onzichtbare Mensen, Leven in de echo van de Ommerschans. Een boek met verhalen van mensen die in de Ommerschans hebben gewoond wegens armoede. En over mensen, die nu in armoede leven in de breedste zin van het woord. En dat geschreven vanuit de mensen zelf. Een boek dat onder andere de gemeente Hardenberg gebruikt als inspiratiebron voor de ontwikkeling van haar armoedebeleid, zo liet Frits Welink bij de presentatie weten, waar onder meer ook de burgemeesters van de gemeenten Hardenberg en Ommen te gast waren en een korte presentatie hielden. Een feestelijke boekpresentatie waarmee er een einde is gekomen aan de activiteiten in het kader van het jaar 2018, Jaar van de Ommerschans.