‘Het dorp is bijeengeraapt rommeltje’

Hardenberg/Dedemsvaart - De gemeenteraad van Hardenberg heeft dinsdagavond met 20 stemmen voor en 8 stemmen tegen het bestemmingsplan woningbouw Gentiaanstraat noordzijde in Dedemsvaart vastgesteld. Een pijnlijk besluit voor onder andere de familie Oosterom wiens pensioen naar eigen zeggen afhandig is gemaakt door de gemeente bij de aanloop naar de huidige plannen.

In een emotioneel betoog legde mevrouw Oosterom, eigenaar van het pand Julianastraat 77,  dinsdagavond voor de vierde keer als inspreker aan de raad uit dat zij, in tegenstelling tot dat wat het college beweert, tot nog toe nooit betrokken is geweest bij de planvorming en dat er een poging door de gemeente is gedaan om haar pand in eigendom te krijgen tegen een bod dat ver onder de WOZ-waarde lag en flink minder was dan wat de gemeente heeft betaald voor het voormalige pand van de Jumbo.

Vrachtwagens rijden stoep stuk

Ook gaf Leny Oosterom te kennen dat de voorziene ontsluiting van de parkeerplaats voor vrachtverkeer aan de Hortensiastraat in het nieuwe bestemmingsplan niet mogelijk zal blijken te zijn. ‘Ook onze vrachtwagens hadden er al last van. Om de andere week moest het trottoir ter plekke hersteld worden doordat deze kapot gereden werden. Dat gaat straks weer gebeuren,’ waarschuwde mevrouw Oosterom, die niet alleen boos was over de (stiekeme) gang van zaken bij de gemeente, maar zich ook teleurgesteld toonde in de opstelling van de DMC. ‘Jullie pleiten alleen voor de Markt, waar grote parkeerproblemen zijn. Het dorp is geen dorp meer, maar op dit moment een bijeengeraapt rommeltje. Maak er een geheel van en luister naar de mooie, doelgerichte plannen van Plaatselijk Belang Dedemsvaart. Ga eens met andere mensen in gesprek. Stel het bestemmingsplan niet vast en bespaar ons een gang naar de Raad van State,’ bepleitte Oosterom. Een oproep, die uiteindelijk tegen dovemansoren werd gezegd.

Wel gehonoreerd werd de oproep van meneer Berkenbosch, die namens een aantal woningzoekenden in de raad zo snel mogelijke vaststelling van het bestemmingsplan Gentiaanstraat bepleitte. Naar zijn mening zouden er inmiddels al zo’n dertig gegadigden zijn voor de geplande woningen in dit gebied.

Raad wil geen nieuwe kaders

Tijdens de bespreking van het bestemmingsplan kreeg verantwoordelijk wethouder Martijn Breukelman het vuur na aan de schenen gelegd door met name oppositiepartijen als VVD, D66, 50Plus en GroenLinks.  In verschillende bewoordingen gaven zij aan dat het goed zou zijn om de plannen opnieuw te bezien. ‘Samen met iedereen. Je ziet dat er weerstand is. Laat dit bestemmingsplan voor wat het is en laten we gaan voor een nieuw integraal plan. Dan hebben we het over een plan op basis van een verbintenis van betekenis. Nieuwe kaders vaststellen. Dat is wat Dedemsvaart verdient,’ betoogde Erik Back van de VVD. Hij bracht Hans Odink van de ChristenUnie met zijn woorden blijkbaar zo in verwarring dat deze bij de hoofdelijke stemming over het bestemmingsplan bij vergissing tegen stemde, wat uiteindelijk nog net op tijd gecorrigeerd werd in een stem voor het plan.    

De suggestie om opnieuw met invloedrijke partijen in gesprek te gaan over het plan achtte wethouder Breukelman geen probleem, maar de dringende vraag van de VVD om daarin ook alsnog de eventuele verplaatsing van de Aldi mee te nemen was een brug te ver voor Breukelman. Daar toonde hij zich niet voor in.

Uiteindelijk schaarde een ruime meerderheid van de raad zich achter de plannen van het college voor het bestemmingsplan Gentiaanstraat, dat de bouw mogelijk moet maken van maximaal zeven appartementen en 26 rijwoningen.

De hele discussie in de raad is na te luisteren via het raadsinformatiesysteem op de gemeentelijke website hardenberg.nl.