Woown® gaat gasloos bouwen op Marslanden in Hardenberg

Hardenberg - De verkoop van 10 energie neutrale rijwoningen op het plan 'Marslanden' in Hardenberg is gestart. Uniek is dat deze woningen voorzien zijn van allerlei hippe snufjes en bijna helemaal worden geprefabriceerd. Hierdoor is de woning in zes dagen wind- en waterdicht en heeft WOOWN® een totale bouwtijd van 10 weken van ontgraven tot opleveren.

De bedenkers van WOOWN® gaan een stap verder dan de huidige wettelijke energieprestatienorm (EPC) van 0,4 en kiezen uitsluitend voor het bouwen van een energie neutrale woning. Woown® levert zelf de energie die bij normaal gebruik nodig is om de woning te laten functioneren door gebruik te maken van een fluisterstille lucht-warmtepomp inclusief WTW-installatie, in combinatie met zonnepanelen.

Alles zit erin

Bij Woown® zit de keuken, het toilet, de badkamer inclusief tegelwerk en sanitair, de entree met lucht-water-warmtepomp, de USB-stopcontacten, de box voor postpakketten naast de voordeur, de wifi-versterker op de overloop, het buitenkraantje etc. er al gewoon in. Verschillende co-makers leveren geprefabriceerde onderdelen aan in de fabriek. Dit scheelt veel transportbewegingen van en naar de bouwplaatsen en is dus niet alleen efficiënt maar ook beter voor het milieu.

Lego pakketjes

Twee modulaire ruimtemodules, binnenwanden en buitengevels worden als 'lego pakketjes' geproduceerd door twee staalbouw-machines in de productiehal in Hardenberg. De buitengevel wordt door een robot afgewerkt, waarmee kwaliteit en uiterste precisie is gewaarborgd. Deze staalbouw-methodiek wordt wereldwijd breed toegepast in prefab-bouw en transport, maar is in Nederland nog relatief onbekend.

Doordat gebruik wordt gemaakt van innovatieve ruimtemodules kan de rijwoning kan qua indeling niet aangepast worden, maar in stijl is er keuze uit drie pakketten. WOOWN® heeft wellicht in vergelijk met traditioneel (gasgestookte) woningen een hogere basisprijs maar garandeert toekomstige kopers lage energielasten en een hoge restwaarde op de woning.