Openbaar Ministerie wil maatregel tegen draaideurcrimineel

Zwolle – Na een wilde achtervolging eindigde de rit van een verdachte uit Balkbrug tegen een lantaarnpaal in Zwolle in maart dit jaar. Het Openbaar Ministerie ziet in de 43-jarige man een hardnekkige draaideurcrimineel die wat de officier betreft voor 2 jaar uit de maatschappij wordt gehaald.

De officier van justitie eiste de maatregel voor stelselmatige daders (ISD) voor de duur van twee jaar. Dat betekent dat gedurende die periode de verdachte behandeld wordt aan onder meer verslavingsproblemen. De maatregel is bedoeld ter bescherming van de maatschappij. Dat is nodig, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtszaal, omdat zonder ingrijpen meneer ,,alles blijft jatten wat los en vast zit''.

Maar waarom sloeg de 43-jarige bestuurder op de vlucht toen de politie hem tot stoppen maande? ,,Ik heb geen rijbewijs'', gaf de man aan de rechters als verklaring. En zo hard ging het allemaal niet, vond hij. De verdachte en zijn broer hadden de bewuste Daewoo Matiz geleend van een kennis uit Dedemsvaart. Zijn broer was bezopen, hij niet. De aangifte van diefstal van de wagen door die kennis was volgens de verdachte alleen gedaan om de kosten van het ongeval vergoed te krijgen. Maar al voor het ongeval meldde de eigenaar bij de politie dat de auto gestolen was. En hij vermoedde dat de verdachte en zijn broer achter de diefstal zaten. Precies die melding was de reden dat de politie uitzag naar de bewuste auto.

Diefstal en heling

De man uit Balkbrug stond ook terecht voor de diefstal van de sleutel van een andere auto en voor de heling van een fiets. Ook deze feiten ontkende hij. Als de man de isd-maatregel krijgt, is het zijn derde al. Eerdere behandelingen liepen op niets uit. Toch zag de officier van justitie geen andere uitweg voor de man die al een fors strafblad heeft en op campings leeft. Zijn raadsman bepleitte vrijspraak. Het dossier was niet helder en opvallend is dat de broer voor de verdachte al voor de diefstal van de auto veroordeeld is. Omdat de officier van justitie het medeplegen van de diefstal door de man uit Balkbrug niet bewezen achtte, is vrijspraak op zijn plaats, zei de advocaat. Beide broers wijzen naar elkaar als schuldige en een is al veroordeeld. Dan is het logisch dat het verhaal van mijn cliënt klopt, aldus de raadsman.

Vonnis op 23 juli.