‘Rokers wegjagen is niet echt handig’

Hardenberg/Dedemsvaart – Horecaondernemers kiezen er volgens Clean Air Nederland in toenemende mate voor om hun terras gedeeltelijk of helemaal rookvrij te maken. In de gemeente Hardenberg gebeurt dat weinig. ‘Maar elke horeca-ondernemer probeert natuurlijk wel zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van haar gasten,’ zegt Berrie Lammers als voorzitter van de Horeca Hardenberg hierover.

De Dedemsvaarter geeft aan dat een rookvrij terras wel eens ter sprake is gekomen tijdens de bijeenkomsten van de Horeca Hardenberg, maar dat er geen concrete gezamenlijke afspraken over zijn gemaakt. Als beheerder van De Baron in Dedemsvaart doet hij naar eigen zeggen zijn uiterste best om gasten met een wens voor een rookvrije omgeving op het terras wel zo goed mogelijk te bedienen door een speciaal tafeltje op een hoek van het terras in te richten , maar rokers wegjagen doet hij niet. ‘Feitelijk vind ik dat ook niet handig, want dan jaag je rokers elders de buurt in en werk je daar misschien weer overlast in de hand. En dat moeten we ook niet hebben.’

Zijn collega René Kleine van Eetcafé de Kalkwieke heeft ook geen rookvrij terras. Hij noemt het hele plan daarvoor onomwonden ‘een belachelijk iets’.

Gerwin Binnenmars geeft aan dat zijn Brasserie De Markt in Hardenberg geen officieel open rookvrij terras kent, maar dat dat tot nog toe ook helemaal niet nodig is. ‘Tijdens het diner wordt er op het terras vrijwel nooit door iemand gerookt . De gasten tonen doorgaans respect voor elkaar en dat gaat eigenlijk automatisch gewoon goed. Zolang dat zo is, is er  geen reden om daarvoor aanpassingen te treffen,’ meent hij.

Niet roken op benedenterras van Troubadour

Uitbater Herman Potgieter van De Troubadour in Hardenberg, die toegeeft zelf af en toe ook best wel eens een rokertje op te steken, vindt niet-roken de norm. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat wij natuurlijk de luxe hebben van twee terrassen, dus was het niet zo moeilijk om een niet-roken terras in te richten. Daarvoor hebben wij ons benedenterras aangewezen. Dat daar niet gerookt mag worden staat ook duidelijk aangegeven met behulp van stickers. Wie toch een peuk op wil steken kan dat onder andere doen op ons dakterras. Verstokte rokers vinden het wel eens jammer dat er op het benedenterras niet gerookt mag worden, maar echt klachten krijgen we er niet over. Ons publiek was ook al een beetje aan gewend aan het niet-roken op het terras, want wij voeren in dit verband al langer een ontmoedigingsbeleid,’ aldus Potgieter. Met zijn rookvrije benedenterras is hij een van de ruim honderd horeca-bedrijven in Nederland, die inmiddels een geheel of gedeeltelijk rookvrij terras kennen.

Clean Air Nederland heeft online een overzichtskaart gemaakt van alle terrassen die helemaal of deels rookvrij zijn. De Troubadour in Hardenberg is daar echter nog niet op te vinden.   '