Boerinnen gaan los op Landbouwdag

Hardenberg - Boerin zijn, das mooi man! Al is het alleen al om het melkveebedrijf te promoten. Dat vindt een team van tien boerinnen uit Bruchterveld en Bergentheim en wijde omgeving, dat zich voor de derde keer manifesteert op de Landbouwdag die komende zaterdag 17 augustus op en rond de Markt plaatsvindt.

Het is team is herkenbaar aan blauwe sweaters met opdruk van zijn slogan: ‘Boerin zijn da's mooi man’. De dames presenteren zich dit jaar met het thema: Voeding met een eigen kraam met allerlei zuivelhapjes.

'Boeren hebben het zwaar'

Via de Landbouwdag willen de dames onder de aandacht brengen dat de boeren het zwaar hebben. 'Het weer zit niet mee en ze krijgen overal de schuld van. Toch produceren diezelfde boeren zeven dagen in de week een prachtig natuurproduct. Daar willen wij over vertellen en het publiek laten proeven van de producten,' aldus de dames in koor.

Teamlid Dianne Hemmink vult aan:  "Dat'yoghurt goed is om diabetes te voorkomen, weet iedereen, maar zuivel bevat van nature nog zoveel méér goede stoffen die de mens nodig heeft. Daar willen we graag over vertellen. De koe heeft een unieke rol bij het omzetten van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie tot hoogwaardig voedsel. Daardoor vermindert de voedsel afvalberg en is er dus minder verspilling. We doen rond de kraam een quiz om de kennis over de landbouw te testen en men kan meedoen aan een wedstrijdje koe melken.'

Verbinding leggen

Voor haar collega Gineke Peltjes is de Landbouwdag vooral belangrijk om verbinding te leggen en contact te maken. 'Op een positieve manier willen we uitleggen dat we elkaar als boerin en burger nodig hebben. We zijn allemaal consumenten. Ook laten we de mensen gratis proeven wat de boerderij allemaal levert. Als boerin doen we ons best om onze dieren goed te verzorgen en melk te leveren. Daarover komen we graag in gesprek met de mensen'.

Contacten met de burgers vindt ook Jeanet Kuipers een goed uitgangspunt. 'Ons enthousiasme willen we op andere burgers overbrengen,, maar ook op onze collega boeren en boerinnen. De sector waarin we werken heeft een positieve tint nodig. Wij willen de mensen laten nadenken over datgene wat wij doen, namelijk voedsel produceren. Voor nu en de toekomst dus. Vandaar dat we zaterdag ook kinderen kennis willen laten maken met de belangrijke voedingsfunctie die we als ondernemers hebben. En goede informatie geven over de koe, die dat hoogwaardig voedsel kan produceren. '

Chantal Farjon zit ook in de contactgroep. 'Voor mijzelf heeft het opgeleverd dat ik anders over de burgers, de consumenten ben gaan denken. Zij zijn immers de laatste tijd meer bezig met gezond eten en smaak. Daarbij is het belangrijk om te weten waar het voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. De kennis van consumenten over de herkomst van ons voedsel moet worden vergroot. Dat draagt er wellicht toe bij dat er minder wordt verspild.' 

De boerinnen zijn voorlopig nog niet uitgepraat en vertellen het publiek graag meer op de Landbouwdag waar ze, net als vorig jaar, Tweede Kamerlid Maurits von Martels bij hun stand gaan ontmoeten. Hij bezoekt de boerinnen jaarlijks om hen een hart onder de riem te steken.