'Je bent waar je vandaan komt'

Dedemsvaart - In 1986 bestormde Barry Springfield de Nederlandse hitlijsten met zijn single: don't let your hair hang down. Jaren later vestigde de geboren Fries zich in Dedemsvaart, waar velen hem kennen als Wouter de Vries. Zijn levensverhaal in een notendop vertelt hij deze week in de rubriek Mens en Samenleving in de Dedemsvaartse Courant.

Watte is zijn geboortenaam. Maar omdat niemand buiten Friesland die voornaam op de juiste manier kan uitspreken, besloot hij ooit zijn roepnaam te veranderen in Wouter. Zijn achternaam gaf nooit problemen. Oerhollands. Simpelweg de Vries. Echter ongeschikt als artiestennaam en daarom werd het Barry Springfield toen hij in 1986 een single uitbracht. Daarna werd het weer Wouter en bleef het de Vries.  

Plezier in je werk is belangrijk'

‘Natuurlijk moet je in je levensonderhoud kunnen voorzien, maar plezier in je werk is veel belangrijker dan je inkomen.’ Dat standpunt huldigt de inmiddels 64-jarige Wouter de Vries. Hij woont al decennia lang met heel veel plezier in Dedemsvaart, maar blijft in zijn hart, naar eigen zeggen, altijd ‘een van die stomme Garypers’, zoals zijn vader wel eens bromde, die import was in het Friese Garyp (uitgesproken als Gariep), waar Wouter werd geboren en opgroeide. ‘Je bent waar je vandaan komt,’ meent hij. Twintig jaar woonde hij in het Friese dorp en maakte er vrienden voor het leven, met wie hij nog elk jaar minstens één lang weekend gaat stappen. ‘In dat verband zal ik nooit een echte Voarter worden, maar ik voel me hier wel helemaal op mijn plek. Dedemsvaart is een heel fijn dorp,’ prijst Wouter zijn woonplaats, waaraan hij graag zijn steentje bijdraagt voor een goed woon- en leefklimaat.

 

De Aardbei Draait Door

Hij deed dat jaren geleden onder andere als barmedewerker bij jeugdsoos Wanhatti, als bestuurslid van de Dedemsvaria en momenteel onder meer als lid van de werkgroep Muziek bij het Gashouder Podium en als vrijwilliger van het Strawberry Fields Festival, dat komende zaterdag 24 augustus wordt gehouden ‘En daar beleef je dus veel méér dan muziek,’ benadrukt de Vries. Als tekst- en liedjesschrijver, amateurfilmer en gedichtenmaker kijkt hij vooral uit naar het praatprogramma ‘De Aardbei Draait Door’ met verschillende auteurs en muzikanten. De Vries zal er ongetwijfeld veel bekenden ontmoeten, want hij is meer dan bekend in ‘the scene’.

 

Story

Rond zijn twintigste verliet hij het Friese platteland voor vervulling van zijn dienstplicht. Het was tegen het einde van zijn diensttijd dat hij in de officiersmess een dagblad zag liggen met een oproep voor een tekstschrijver, bij Wehkamp in Zwolle. ‘Ik wilde eigenlijk piloot worden, maar dat zat er niet in omdat ik geen wiskunde in mijn pakket had. Taal sprak me altijd al aan en ik besloot dan ook te solliciteren. Tot mijn grote verrassing werd ik aangenomen. Het was weliswaar geen hoogstaand schrijverschap, maar ik heb er wel kennisgemaakt met het schrijversvak en met heel veel plezier gewerkt. Na zes jaar werd ik op een gegeven moment gebeld vanuit Haarlem met de vraag om te komen werken voor de Story.’ Voor het entertainmentblad reisde de Vries de halve wereld rond en had ontmoetingen met grote nationale en internationale sterren, en maakte hij ook een leuke schrijversdeal met Joop van den Ende. In die tijd ontmoette hij bijvoorbeeld ook Wubbo Ockels, die hem een rondleiding gaf op Cape Canaveral in Houston. Je zou denken dat de Vries er plakboeken vol herinneringen aan over heeft gehouden, maar niets is minder waar. ‘Ik heb wel wat bewaard, maar ook heel veel weggedaan. Het zijn belevenissen. Niet meer of minder,’ relativeert hij als nuchtere Fries.

 

Barry Springfield

Na zijn ervaringen bij Story werd hij rond 1987 gevraagd mee te helpen met het in de markt zetten van TOP-10 Popmagazine. ‘Ik was inmiddels getrouwd en vader. We woonden in de buurt van Den Haag. Het was rond die tijd dat we besloten terug te gaan naar het platteland: beter voor de kinderen. Uiteindelijk zijn we in Dedemsvaart beland en heb ik gaandeweg mijn eigen Schrijfbureau opgezet. Sindsdien nagenoeg nooit een dag zonder werk gezeten,’ vertelt Wouter. Hij laat zich en passant ontvallen dat hij tussentijds ook nog als zanger een singletje heeft gemaakt. Omdat Wouter de Vries niet echt lekker bekte als artiestennaam verzon hij de naam Barry Springfield. Een ware ‘spring in het veld’ is hij echter nooit geworden. Zijn single Don’t let your head hang down’ werd wel een klein succes en onder andere sterk gepromoot in het toenmalige bekende radio- en tv-programma Los Vast met presentator Jan Rietman: de tv-opname zingt nog altijd rond op YouTube.

 

Lekker achter de coulissen

Wouter kijkt met genoegen op terug op die roerige tijd, maar heeft er allesbehalve heimwee naar. ‘Artiesten hebben een natuurlijke charme waarmee ze op het podium kunnen stralen. Ik hoor daar niet thuis. Het was een geweldige ervaring, maar sindsdien weet ik ook dat mijn plek elders is: achter de coulissen. Daar voel ik mij goed en ben ik op mijn best,’ meent Wouter. Anno 2019 staat hij nog wel eens ‘op het podium’, maar dan veelal voor kleinere gezelschappen, zoals bij ZakenMoment in Dedemsvaart. ‘Ik vond het nooit leuk om mezelf te presenteren. Ik heb het wel een beetje geleerd en sta niet meer met knikkende knieën voor een gezelschap, maar het zal nooit mijn grote hobby worden om te presenteren of in de schijnwerpers te staan.’

 

Passie

Desalniettemin heeft Wouter klaarblijkelijk wel de drang om niet in de vergetelheid te raken. Voor zijn drie kinderen, van wie de jongste nog heel even thuis woont, en voor zijn kleinkinderen maakt hij elk jaar voor hun verjaardag een filmpje en plaatst dat op YouTube, zodat ze er over tientallen jaren nog steeds naar kunnen kijken. ‘Ik vind dat heerlijk om te doen. Dat is nu min of meer mijn passie,’ zegt de Dedemsvaarter, die daarnaast nog lang wil blijven schrijven. Voor zichzelf en voor anderen. ‘Ik had nooit de intentie om er mijn beroep van te maken, maar het is zo gelopen. Het leven hangt van toevalligheden aan elkaar. Mijn leven in elk geval wél.’