Hoogzomers weer houdt aan

Dedemsvaart/Nederland - Het Strawberry Fields Festival in Dedemsvaart, waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn, gaat een stralende festivaldag tegemoet. Weeronline voorspelt voor komende zaterdag zomerse temperaturen tot 28 à 29 graden. Overal in Nederland schijnt dan overigens de zon en op een enkele wolkensluier na is de lucht volgens de weerdeskundigen strakblauw.

Hoewel de zomervakantie voor vrijwel iedereen bijna voorbij is, geeft de zomer nog even vol gas. In De Bilt is dit weekend kans op de negende tropische dag van het jaar en kan het in het zuidoosten zelfs 32 graden worden. Ook na het weekend is het heet en vrij zonnig. Tot en met woensdag schommelt de middagtemperatuur regionaal rond 30 graden, meldt Weeronline. 

Wel wordt de lucht vochtiger, waardoor het drukkend warm is en de kans op onweersbuien toeneemt. 

Kans op negende officiële tropische dag in De Bilt

Zondag wordt het op meer plaatsen tropisch warm. In het zuiden en oosten wordt het vrijwel overal 31 à 32 graden en ook in De Bilt kan het nipt 30 graden worden. Mocht het tot een tropische dag komen op het hoofdstation dan is dat alweer de negende van dit jaar. Dat is bijzonder, want daarmee komt 2019 op de vijfde plaats terecht van jaren met de meeste tropische dagen.

Zweten na het weekend

Ook maandag, dinsdag en woensdag viert de zomer hoogtij met in het zuiden en oosten maxima van 30-32 graden. Daarmee kan een derde regionale hittegolf van 2019 maandag of dinsdag al een feit zijn. In het midden, noorden en westen bereikt de middagtemperatuur zomerse waarden van 28 tot 30 graden. Ondanks dat het hiermee even warm is als in het weekend, voelt het veel warmer aan. De lucht wordt namelijk met de dag vochtiger, waardoor de hitte klam en onaangenaam wordt.

De vochtigere lucht heeft ook gevolgen voor het weerbeeld. In tegenstelling tot het weekend kunnen stapelwolken ontstaan. Deze kunnen dinsdag en vooral woensdag lokaal uitgroeien tot een onweersbui. Na woensdag lijkt het gedaan met de hitte en blijft kans op een enkele bui.