Eerste Drentse team doet mee aan NK zeismaaien

Stuifzand / Zuidwolde / Koekange Ze zijn nog niet zo lang aan het oefenen, maar Freek Heuvelman, Chris Otten en Bert van Boven krijgen het gras samen wel kort. Volgende week zaterdag doen ze als eerste Drentse team mee aan het NK zeismaaien in Elspeet. Tot die tijd optimaliseren ze hun techniek.

De mannen zijn al goed op elkaar ingespeeld. In een weiland in Stuifzand, vlakbij de woning van Bert van Boven, glijdt de eerste zeis vlak boven de grond door het lange gras. Bert begint. Als hij een paar meter van het veldje heeft gemaaid, volgt Chris. Hij neemt hetzelfde ritme aan als Bert. Wanneer ook Freek kan beginnen, zweven er 3 zendes – zoals de zeis door het Drentse team wordt genoemd – synchroon van rechts naar links over het veld.

Team

‘We proberen allemaal eenzelfde ritme aan te houden. Dat werkt makkelijker en ziet er mooier uit. Daar krijgt je extra punten voor op het NK’, vertelt initiatiefnemer Bert. De Stuifzander deed al vaker individueel of in een ander team mee aan kampioenschappen voor zeismaaien. ‘Ik kom van de boerderij en heb het zeismaaien geleerd van mijn opa. Hij kwam uit de generatie die daar nog mee is opgegroeid. Hij kon dat heel mooi, prachtig om te zien. Mijn vader kon het ook, maar die had er niet zoveel aardigheid aan’, lacht hij. ‘Ik vind het mooi om die nostalgie te behouden.’

Waar er in andere provincies heel wat animo is voor zeismaai-activiteiten, blijft Drenthe achter. Daar moest verandering in komen en dus besloot Bert een team op te richten. Freek en Bert kwamen erover in gesprek. ‘Freek was meteen enthousiast. Later sloot ook Corina zich bij ons aan.’ Het eerste Drentse team was geboren. Toch kwam deelname aan het NK nog even in gevaar, toen Corina Luiten uit Dwingeloo wegens omstandigheden moest afhaken. ‘Gelukkig was daar Chris, die ik via familie kende. Sinds een paar weken trainen we weer met z’n drieën.’

Voorbereiding

Dat trainen is niet onbelangrijk, want er komt nogal wat bij kijken. ‘Van tevoren moet je zorgen dat de zeis scherp is. Anders blijven er plukken gras staan en dat is niet de bedoeling. Je moet ook meer kracht zetten om het gras eraf te krijgen en dat is de volgende dag niet zo prettig.’ Het scherp maken van de zeis gebeurt met een haarhamer en haarspit. ‘Dat noemen we “haren”. Met het hamertje tik je het haarpad zo dun dat de zeis haarscherp is. Dat is een precies werkje. Soms ben ik wel 2 uur aan het haren’, legt Freek uit.

Daarna wordt de zeis gestreken. Met een wetsteen worden de laatste karteltjes van de zeis geslepen. ‘Hoe gladder de zeis, hoe makkelijker het maaien’, zegt Bert.

Het drietal oefent meestal in Stuifzand, waar Bert woont. ‘Het vinden van een geschikt veld was nog niet zo makkelijk. Vanwege de droogte waren er weinig plekken te vinden waar het gras hoog genoeg was. Gelukkig was hier vlakbij een weiland met hoog gras. Ik heb met de boer overlegd dat wij het gemaaide gras netjes bij hem afleveren. Een mooie deal toch?’

Flexibel

De mannen oefenen minimaal één keer per week. ‘Het is moeilijker dan je denkt’, zegt Freek. ‘Bert heeft inmiddels al wat meer ervaring opgedaan, ik oefen nu zo’n 3 maanden en Chris pas een paar weken. We kennen het maaien met de zende allemaal van vroeger, en je verleert het niet zomaar. Maar juist dan moet je dingen afleren. Ik hield bijvoorbeeld de punt te schuin, waardoor de zeis al snel de grond raakt. Om dat te voorkomen, moet je de zende bijdraaien en dat is niet goed voor je houding.’ Chris laat zien hoe het moet. ‘Je moet stevig gaan staan, iets door de knieën en de beweging vanuit de heupen maken. Eigenlijk moet je er best flexibel voor zijn’, lacht hij.

Ook communicatie is belangrijk. ‘Na een paar meter wordt de zeis wat stomp. Dan moet je de wetsteen erbij pakken en strijken. Je roept dan “strijken” en dan stoppen we alle drie. Zo houden we het ritme erin en voorkom je dat we allemaal 10 meter uit elkaar staan. Daar let de jury zaterdag ook op.

Wie graag mee zou willen maaien in een wedstrijdteam, kan contact opnemen met de Zendemaaiers Drenthe, het team van Bert, Chris en Freek. Dat mag via: 06-53655703 of bevabo59@outlook.com.

NK zeismaaien

Het NK zeismaaien vindt plaats op zaterdag 31 augustus in Elspeet. Elk team bestaat uit 3 personen en maait een grasoppervlakte van 4,5 x 10 meter. Iedere deelnemer maait 10 meter, in parallelle stroken van ongeveer 1,5 meter. De jury beoordeelt de teams op de volgende onderdelen:

  • Netjes maaien – Hoe gladder, hoe beter.
  • Lengte van het gras – Hoe korter, hoe beter.
  • Afwerking - Het gemaaide gras hoort op één zwad (strook) te liggen en er mogen geen plukken gras blijven staan.
  • Lichaamshouding
  • Tijd – Het maaien mag maximaal 10 minuten duren. Is die tijd verstreken? Dan krijgt het team strafpunten.
  • Omgang met de zeis – veiligheid en aandacht voor gereedschap is belangrijk.