Dirty Monkey Run wordt spektakel

Gramsbergen - Een heuse bierschuimdouche, maar onder andere ook gouden bananen. Dat zijn enkele voorwerpen die de deelnemers van de derde Dirty Monkey Run (DMR) op zondag 22 september in het Gramsberger Bosje kunnen verwachten. De organisatie is druk met de voorbereidingen. Ook is er dit jaar, net als in 2018, een G-DMR, maar zonder publiek.

'Er zijn al vier nieuwe, grote hindernissen aangebracht.  Het zijn vooral klimobstakels waarvan er één een doorgang geeft naar het parcours in het Gramsberger Bosje. Expedition Outdoor staat garant voor diverse hindernissen in datzelfde bos en men is belangrijk voor een controle op de veiligheidsaspecten en assisteert met allerlei tips en trucks,' zegt bestuurslid Rik ter Horst:  Vrijwilliger Gert Jan Reinders vult aan: 'In samenwerking met een lokale horeca ondernemer komt er een heuse bierschuimdouche. En geleerd van de kou … kunnen de gefinishte deelnemers al een warme Moderna douche nemen voordat ze onderweg gaan naar de kleedkamers onder de douches van de sv Gramsbergen. Daarnaast wordt het  fun element verder versterkt met een 20 persoons grote hottub en zal er dit jaar in samenspraak met stichting Ons Gramsbergen een muzikale beleving toegevoegd worden.'

Ook de senioren van de Saxenburgh Groep in ’t Welgelegen zullen dit jaar weer met de huifkar gehaald worden. Bea Passies coördineert deze activiteit om de deelnemers tijdens het ‘beleeffestijn voor iederéén’ weer te kunnen aanmoedigen. Foodtruck Sweet on Wheels is er voor de verzorging en zanger Hans houdt de stemming er bij ze in,' meldt werkgroeplid Lanjouw. 

Uitdagend festijn

De organisatie van de Dirty Monkey Run (DMR) wordt gevormd door een werkgroep die maar liefst zestien leden telt met Arjen Sibon als voorzitter. De Run ontstond nadat de jaarlijkse strijd om de eerste marathon op natuurijs op de Combibaan in Gramsbergen werd gestaakt. 'In de plaats er van zocht het bestuur van ijsvereniging Ons Genoegen naar een tot de verbeelding sprekend evenement. Het werd een uitdagend en nieuw type looprun, op en in de omgeving van de Combibaan. 

'De eerste DMR in 2017 kwam direct goed binnen, niet alleen door het ideaal mooie weer. De 950 deelnemers genoten vooral van de grote variatie aan originele hindernissen, ja ook de modderige, maar vooral van het ontspannen karakter en het FUN imago. Want dat bleek toen al, dat had het zeker. Het zorgde ook voor een super gezellige ‘derde helft’ die tot in de avond door ging. Bij de tweede editie hadden we 50%  meer deelnemers, zo rond de 1450 in totaal. En het regende die dag pijpenstelen. Maar ondanks dat hadden we hoegenaamd geen wanklanken. In tegendeel! Alle deelnemers hadden de omstandigheden getrotseerd, ook al door de toejuichingen van het publiek onder de paraplu’s. Trots lopers ook omdat ze de run volbracht hadden. Het ‘nabibberen’ maakte dat er amper sprake was van nazit. Dat was wel jammer,' herinnert Sibon zich. 

G-MDR 

Net als vorig jaar wordt ook dit jaar een G-MDR gehouden en wel op zaterdag 21 september, voorafgaand aan de MDR.  'Op een deel van het parcours.  Er is bewust gekozen voor die dag en wel zonder publiek. We willen daarmee geen onnodige druk op de ca. 30 deelnemers met een zichtbare en niet zichtbare handicap leggen. Begeleiders en ouders moeten ongestoord en geconcentreerd deze leden van het G-team van sv Gramsbergen de beste coaching kunnen geven. Het wordt hún eigen mooiste moment, hun eigen feessie mét herinneringsmedaille. Hardenberg is immers ook in 2019 de meest toegankelijke gemeente. Daarnaast is het ook een knipoog naar het Special Olympics Regionaal Evenement, dat op 28 september op de Sportboulevard plaats vindt voor zo’n 150-200 verstandelijk beperkte sporters,' licht Sibon dit onderdeel toe. 

 

Inschrijven kan nog.

Die deelnemers voor de Dirty Monkey Run komen inmiddels al speciaal uit het hele land. De organisatie kan deze keer tot 10%  méér deelnemers toelaten. Daarvan staat de helft al geboekt. Let wel: de inschrijving via de website sluit op 15 september om 20 uur onherroepelijk. 'De resterende tijd is nodig om te zorgen dat we op 22 september voor de derde editie alles 100 % geregeld kunnen hebben,' aldus de werkgroepleden.

 

Gouden bananen

‘It’s a challenge, not a race’ is de slogan van de DMR. 'Met dat mooie uitgangspunt, kijken we nu al weer uit naar de eerste kids start -met ouderbegeleiding- om 10 uur. Alle starts zijn trouwens in groepen van 20 tot 50 deelnemers (al naar gelang de categorie) en ze gaan op soepele en unieke wijze non stop door tot ca. 14 uur. Dit jaar is er de oppepper vooraf, met weer de gezellige muzikale warming up met demonstraties van de gymvereniging, die ook helpen bij het schminken van de jeugd,' aldus de voorzitter. Zijn medebestuurslid Rik vult aan dat er dit jaar een prijs voor de mooiste uitdossing van de deelnemers is, zowel bij de enkele deelnemers als bij de teams van bedrijven, (sport)verenigingen en andere. 'Ook worden er in het parcours 5 gouden bananen verstopt. De deelnemende vinders worden daarmee op het speakers platform beloond met een gratis deelname in 2020. Daarnaast is ‘Schuim’ een magisch onderdeel van de DMR beleving. Daar doen we nog meer mee, verklapt Rik. De wasstraat van de trucks bij Kamphuis Transport zal bijvoorbeeld één grote schuimbak zijn en voor veel hilariteit bij de deelnemers én de talrijke bezoekers zorgen.

Op dinsdag 17 en woensdag 18 september,van 19.00-20.00 uur kunnen de deelnemers, die zich aangemeld hebben, hun startbewijzen al ophalen in het clubgebouw op de Combibaan. Ook de bestelde DMR T-shirts kunnen dan al afgehaald worden.