IJsvereniging viert 60-jarig bestaan

Dedemsvaart - IJsvereniging Sluis 6 is naarstig op zoek naar nieuwe bestuursleden. Met name voorzitter Jan Drogt vindt het na 15 jaar tijd voor een nieuw gezicht. Vrijdag 8 november houdt de ijsvereniging ledenvergadering met een bestuursverkiezing. Bestuurslid Nicole Hemme zal erbij zijn. Haar levensverhaal vertelt ze deze week in de rubriek Mens en Samenleving in de Dedemsvaartse Courant.

Nicole bracht haar jeugd door in wat zij een Pippi Langkoushuis noemt, deed werkervaring op op de Caribische eilanden en slaat onder andere sinds haar geboorte geen Oranjemarkt aan de Van Haeringenstraat over op Koningsdag (v/h Koninginnedag). De Dedemsvaartse is heel sportief, werkneemster bij Larcom, vriendin, moeder, maar ook actief als vrijwilligster. 

Haar levensverhaal begint op 13 juli 1987. Nicole werd geboren als oudste in het gezin Hemme, dat destijds aan de Oranjestraat woonde. Korte tijd later verhuisde het gezin naar een huis aan de Moerheimstraat, dat Nicole doet denken aan het huis van Pippi Langkous. De avonturen van het brutale karakter van het meisje met haar beroemde vlechtjes wist menige peuter en kleuter in de beginjaren ‘90 te betoveren en zo ook Nicole. Net als Pippi beleefde ook Nicole naar eigen zeggen volop avonturen aan de Moerheimstraat. ‘Het was een huis met een prachtige grote tuin eromheen en een grote boom ervoor, waar je heerlijk in kon klimmen. Vader was heel handig en hij bouwde voor ons als kinderen onder andere een hele grote glijbaan, schommels, maar ook hutten. Het was als kind fantastisch om in die tuin te ravotten,’ lacht Nicole bij de herinnering.

 

Door het ijs gezakt

Naast klimmen en klauteren was ze van jongs af aan een liefhebber van schaatsen en was ze bij vorst altijd op het ijs van de Hoofdvaart te vinden. ‘Ik herinner me dat mijn ouders mij ‘s avonds in het donker van het ijs moesten aftrekken omdat het bedtijd was,’ aldus Nicole, die al op haar tiende schaatstochten maakte van 50 km of meer. Ze werd lid van ijsvereniging Hou Streek in Hardenberg, waar ze marathons schaatste, trainingen gaf, maar ook uitjes maakte met clubleden. In dat verband herinnert ze zich een uitstapje als jonge meid van een jaar of 16 met een groep mannen. ‘Op een gegeven moment kwam de vraag of we naar huis zouden gaan of de tocht langer zouden maken met een rondje door het plaatsje Nederland. Ik wist niet eens dat er een plaats met die naam bestond, maar dat bleek zo te zijn. Iemand waarschuwde nog wel dat het ijs er altijd slecht was, maar ik besloot wel een kijkje in Nederland te willen nemen. Eenmaal aangekomen begon het ijs aan alle kanten te kraken en zakte de hele groep door het ijs behalve ik. Ik had mij krampachtig vast kunnen houden aan een hek, waardoor ik het als enige die dag droog wist te houden.’

 

Gran Canaria

Nicole krult haar lippen bij de herinnering aan dit voorval. Ook denkt ze met groot plezier terug aan de tijd dat ze net haar opleiding Sport en Bewegen in Zwolle had afgerond. Iemand had haar CV gezien en de jeugdige Dedemsvaartse werd benaderd om aan de slag te gaan op de Canarische eilanden. ‘Mijn ouders hadden er geen problemen mee en samen met een vriendin ben ik daar zes maanden gaan werken. Overwinteren zeg maar. Dat was een enorme belevenis. Echt gaaf. We werkten in een hotel en moesten met sport en spel zorgen dat de mensen zo lang mogelijk aan de bar bleven hangen. We boden aerobics aan, maar ook boogschieten en dergelijke, we knutselden met de kinderen, maar draaiden ‘s avonds bijvoorbeeld ook shows, zoals de musical Grease en voerden toneelstukken op. Het was echt fantastisch,’ aldus Nicole, die het na een half jaar genoeg vond en uiteindelijk toch weer haar biezen pakte om in Dedemsvaart neer te strijken. ‘Ik ben heel graag thuis bij mijn familie,’ zegt Nicole haast verontschuldigend. Ze onderstreept de liefde voor het gezinsleven met de opmerking dat de familie elk jaar gezamenlijk de Oranjebraderie in de Van Haeringenstraat bezoekt. ‘Het is feitelijk een traditie. Mijn pa is op 30 april jarig en hij mocht dan altijd kiezen wat we gingen doen. Zo lang ik mij kan herinneren kiest hij elk jaar voor de Oranjemarkt, waar hij elk jaar plantjes koopt. Heerlijk,’ aldus Nicole.

 

Sluis 6

Eenmaal terug op het ouderlijk nest na het Caribische avontuur, besloot ze een HBO opleiding Bedrijfseconomie te volgen. ‘Als je in de sport werkt, dan is dat heel lastig te combineren met een familieleven. Je moet altijd werken als andere mensen vrij zijn. Ik had wellicht in het onderwijs als sportlerares aan de slag kunnen gaan, maar dat is eigenlijk niet wat voor mij. Zodoende koos ik voor Bedrijfseconomie wat ik ook heel leuk vond. Meteen na de afronding van de studie kon ik aan de slag bij Hiawatha Actief in Dalfsen. Ik had daar al stage gelopen en ben er uiteindelijk bedrijfsleider geworden. Ondertussen had ik mijn vriend leren kennen en was ik moeder geworden. Na ruim twaalf jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en zodoende ben ik uiteindelijk op kantoor beland bij Larcom in Ommen, waar ik het heel erg naar mijn zin heb,’ aldus Nicole. De Dedemsvaartse, die onder andere vrijwilligster bij Scouting Dedemsvaart is geweest, maar bijvoorbeeld ook mee heeft gewerkt aan de opzet van skeelerwedstrijden tijdens de Dedemsvaria, heeft het vrijwilligerswerk momenteel op een laag pitje gezet. De enige taak in dit verband is momenteel nog het bestuurslidmaatschap van ijsvereniging Sluis 6, dat in oktober het 60-jarig bestaan viert. ‘Ik draai er bardiensten als de baan open is, maar mag ook wedstrijdjes organiseren als er ijs ligt. Ik zit nu drie jaar in het bestuur en elk jaar hebben we sindsdien nog ijs gehad. Ik hoop dat dat ook dit jaar weer komt,’ zegt Nicole, die en passant een oproep wil doen voor nieuwe bestuursleden en met name voor een nieuwe voorzitter in verband met het aftreden van huidig voorzitter Jan Drogt, die het na zo’n vijftien jaar welletjes vindt als voorzitter. De bestuursverkiezing is een belangrijk agendapunt voor de ledenvergadering op vrijdag 8 november. Geïnteresseerden voor een bestuursfunctie bij Sluis 6 kunnen dit kenbaar maken via email: arjanhutten@hotmail.com.