Spelen met vuur bij de Kalkovens

Dedemsvaart - Spelen met vuur. Onder die noemer is de Historische Vereniging Avereest gestart met cursussen smeden en elektroden lassen in de smederij bij het streekmuseum De Kalkovens. Basisschoolkinderen, maar ook volwassenen tonen massaal belangstelling voor het ambacht.

Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 zijn dit jaar als eerste gestart met het smeden. 'Op het ijzer slaan met een hamer vond ik zwaar,' reageren enkele jonge cursisten. Omdat de leerlingen spelen met vuur en gloeiendheet ijzer kregen ze eerst uitleg over bescherming. Handschoenen aan, veiligheidsbril op en een leren schort voor.

Vervolgens legde smid (Tobias van der Heide) uit hoe het vuur moest branden. Met een staaf ijzer in het vuur, uit het vuur en tenslotte het gloeiendhete ijzer bewerken met een hamer op een aambeeld. De eerste pogingen waren moeilijk, maar al gauw kregen de leerlingen in de gaten hoe je het ijzer een vorm kan geven. In de eerste les was het eindresultaat het smeden van een grote spijker.

De cursus smeden voor leerlingen wordt gegeven op 3 donderdagmiddagen. De cursus voor volwassenen duurt vier avonden. Zij hebben op de eerste avond een flesopener gesmeed om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen en het leren omgaan met verschillende werktuigen. 'Een technische achtergrond is niet noodzakelijk om deze cursus te volgen, het is voor iedereen te doen voor zowel jong als oud. De mogelijkheid bestaat eveneens lessen in elektroden lassen te volgen, echter alleen voor volwassenen,' licht Jaap Dijkstra van de HVA toe.

Heb je belangstelling voor 'Spelen met vuur', meld je dan aan via de Cultuurkoepel of vraag informatie via de website info@hvavereest.nl.