Jarige ijsvereniging toost op toekomst

Dedemsvaart - In het Deurlopershuus van ijsvereniging Sluis 6/7, die dit jaar het 60-jarig bestaan viert, wordt vrijdag 15 november de jaarlijkse ledenvergadering gehouden. Bij die gelegenheid neemt onder andere Jan Drogt afscheid. Zo'n 15 jaar lang hanteerde hij de voorzittershamer. Hij vindt het nu tijd worden voor een jongere generatie. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend.

IJsvereniging Sluis 6/7 wordt al jaren in een adem genoemd met Jan Drogt. Hij leeft ervoor en zit al ruim 23 jaar in het bestuur, waarvan de laatste 15 jaar als voorzitter. Daarnaast is hij beheerder van het Deurlopershuus. Die taak houdt hij voorlopig nog wel even aan.

'Het is goed dat een bestuur blijft vernieuwen. Ik wilde jaren geleden al stoppen als voorzitter, maar omdat er niemand was ging je maar door. Ik heb nu gezegd definitief te stoppen. Ik hoop dat zich nieuwe mensen voor het bestuur aandienen, want de ijsvereniging betekent met haar ruim 1800 leden toch heel wat in de samenleving,' vindt Jan, die hoopt en verwacht dat er wel weer ouderwetse winters zullen komen. 

Hij herinnert zich in dit verband onder andere de winter van 2009. 'Negen jaar achtereen hadden we geen winter met ijs gehad, maar dat jaar wel. Vijftien dagen achtereen was de ijsbaan open en zorgde voor grote pret bij jong en oud. Er waren dagen bij dat we wel 1200 mensen op het ijs hadden. Dan geniet je als voorzitter,' aldus Jan met een brede lach. Hij herinnert zich uit dat jaar ook nog het 50-jarig bestaan van de club, waarbij hij oud-elfstedenwinnaar Reinier Paping mocht begroeten. 'Dat was geweldig en doet je wel wat. Temeer omdat je weet dat Paping in de jaren '60 verschillende clubkampioenschappen op onze baan heeft gereden. En natuurlijk was hij ook daar nummer 1,' aldus Drogt. 

De voorzitter laat naar zijn mening een goede en financieel gezonde vereniging achter. 'Ik heb het werk met ontzettend veel plezier gedaan, maar aan alles komt een eind. 

Met het vertrek van Jan uit het bestuur van de ijsvereniging verdwijnt ook de naam Drogt uit de analen van de club. Meer dan 55 jaar was er een Drogt (vader en broer van Jan) betrokken bij de ijsvereniging. 'Het is nu aan anderen om de eer van de club hoog te houden. Ik hoop dat zich een aantal nieuwe, jonge mensen aan zullen dienen om een functie in het bestuur te aanvaarden, zodat de ijsvereniging nog tot in lengte van jaren blijft bestaan en velen er de komende jaren veel schaatsplezier beleven.' 

De jaarvergadering van de ijsvereniging begint vrijdag om 19.30 uur. Aansluitend wordt een jubileumreceptie gehouden en getoost op het voortbestaan van de vereniging.