OM: jaar cel voor Ierse afvalkwestie Hardenberg

Zwolle – Tegen twee ondernemers uit Emmen en Heeten is een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist voor omvangrijke afvalfraude.

In juni 2015 werden 900 plastic balen Iers afval illegaal aan de Handelsstraat in Hardenberg opgeslagen. 

Stinkende en lekkende balen

Een 44-jarige ondernemer uit Emmen en een 56-jarige ondernemer uit Heeten hadden eind 2014 een contract gesloten met het Ierse afvalbedrijf Loadwise om 780 ton afval uit Ierland in te voeren en te verwerken. Het idee was dat de tonnen op het terrein in Heeten verwerkt zouden worden. Maar het terrein daar stond al snel vol. Dus besloot de ondernemer uit Emmen, handelend onder de naam Thedos BV, 900 plastic balen afval tijdelijk in Hardenberg op te slaan. Zowel het vervoer als het daar opslaan bleken echter illegaal. In de papieren was de locatie in Hardenberg nergens genoemd. De balen begonnen te stinken en te lekken wat tot klachten van omwonenden leidde. Een onderzoek werd ingesteld en Thedos werd gesommeerd de afval te verwijderen. Maar waarheen? Volgens zijn raadsman stond de ondernemer met zijn rug tegen de muur. De afvalverwerker in Heeten wilde het spul niet terugnemen en andere afvalverwerkers konden het afval niet aannemen. Op last van de Staat werd het uiteindelijk afgevoerd en bij AEB in Amsterdam verbrand. De rekening van 107.000 euro ging naar Thedos.

Contract zou miljoen opleveren

,,Het blijkt een krakkemikkig gesloten deal die verkeerd afloopt'', vatte de officier van justitie het verloop samen. Beide verdachten meenden een fantastische deal met de Ieren gesloten te hebben, maar deden nooit onderzoek naar de samenstelling van het afval. Want eenmaal door de sorteerder gehaald, blijkt men er in Heeten niets mee te kunnen. Maar de zeecontainers blijven vanuit Ierland aankomen in de haven van Rotterdam. In het contract met Loadwise staat dat in een looptijd van vijf jaar 25.000 ton afval in Heeten verwerkt zou worden. Een contract dat uiteindelijk een miljoen euro op zou leveren, maar het werd nooit uitgediend. Thedos ging in de zomer van 2015 door deze kwestie failliet. De ondernemer heeft een betalingsregeling getrokken en hoopt eind 2020 van zijn schuld af te zijn.

Beide ondernemers wezen maandag in de strafzaak met de beschuldigende vinger naar elkaar. Het was de Emmenaar die het contract met de Ieren namens het bedrijf uit Heeten tekende. En dat maakt hem verantwoordelijk, zei de Heetenaar. Bovendien heeft hij het contract nooit gelezen omdat hij de Engelse taal niet machtig is. Tot schade voor het milieu heeft de zaak nooit geleid, zeiden beide verdachten.

Het vonnis volgt op 25 november.