Briljanten paar blijft altijd praten

Balkbrug - Altijd blijven praten is het geheim van een langjarige relatie. Dat concluderen de 90-jarige Willem Snoek en zijn 87-jarige echtgenote Trijnie Slootweg. Vandaag herdenken zij het ja-woord dat ze elkaar 65 jaar geleden gaven.

Het briljanten huwelijk werd gisteren met familie en vrienden gevierd.

Willem werd geboren in Gorkum, Trijnie in Heeteren. Willems moeder runde als weduwe een textielzaak in Renkum. Op een gegeven moment kwam Willem ook 'in de zaak'.  Hij ging op pad met handdoekjes en ander textiel en kwam zo op een dag in het gezin van Trijnie terecht, die vijf zussen had. 'We vonden hem allemaal leuk. Ik dacht eerst dat hij het op één van mijn zussen voorzien had, maar ik was het,' lacht Trijnie bij de herinnering aan een bladwijzer van Willem, die ze onder ogen kreeg met de niet mis te verstane woorden: 'We zijn er nog niet, maar we komen er wel. Uiteindelijk raakte het na een stiekem uitje op Tweede Pinksterdag 1946 'aan'. Sindsdien is het paar onafscheidelijk gebleven.
Het was een geweldige tijd

'We waren zo arm als een mier toen we elkaar leerden kennen, maar het was een geweldige tijd,' oordeelt Willem ondanks nare ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die periode heeft hij onder meer anderhalf jaar vastgezeten. Over die periode heeft hij jarenlang voorlichting op scholen in de regio gegeven.

Terugkijkend op zijn leven is hij vooral dankbaar dat zijn vrouw het heel goed met zijn moeder kon vinden. 'Als dat niet zo was geweest, had het niet wat kunnen worden tussen ons,' meent hij.
Willem en Trijnie werden na hun huwelijk in 1948 gezegend met vier zoons. Inmiddels hebben ze 12 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. In 1971 zegde Willem de textiel vaarwel. Het paar nam camping Si-es-An in Balkbrug over, waar ze tot nog toe met veel plezier wonen in villa 'Klein Valkenstede'. De naam van hun woning refereert aan een appartemencomplex dat in Hoogeveen is gebouwd. Hun woning stond destijds als modelwoning op het terrein waar het complex zou verrijzen.

Ik mag weer auto rijden

In 1978 werd de camping overgedragen aan de huidige eigenaar, hun zoon Han Snoek. Trijnie en Willem trokken daarna vaak ‘de wereld in’ en brachten onder meer tientallen keren hulpgoederen naar Roemenië. 'We hebben een prachtig leven geleid. Het had niet mooier gekund,' oordeelt Trijnie, die eerder dit jaar gebukt ging onder een hartziekte, maar inmiddels dusdanig hersteld is dat ze weer auto mag rijden. De 87-jarige is er dolblij mee. 'Dat geeft je toch een enorm stuk bewegingsvrijheid. Zonder rijbewijs kom je eigenlijk nergens meer.'  Hun thuishaven bleef tot op de dag van vandaag de Balkbrugse camping, waar ze ‘voor geen goud’ weg willen. 'We zien hier veel, ontmoeten veel mensen en we hebben uiteindelijk de meeste kleinkinderen van 'de hele wereld', want alle kinderen hier noemen ons 'opa en oma'.