Tunnel Balkbrug krijgt groen licht

Balkbrug - De komst van de onderdoorgang in Balkbrug gaat door. Dat is tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Overijssel deze week met ruime meerderheid (37 voor en 8 stemmen tegen) besloten.

De wens van Plaatselijk Belang Balkbrug gaat hierdoor in vervulling. De belangenorganisatie heeft zich al jarenlang flink ingespannen om de ‘tunnel’ in het centrum van Balkbrug te realiseren.

In totaal komt € 40 miljoen extra beschikbaar voor verbetering van de N340, N48 en N377. Hierdoor wordt het ook mogelijk problemen rond knooppunt Varsen aan te pakken. De plannen hiervoor moeten nog worden uitgewerkt.

'Lobby is opgepakt'

'Het besluit van PS is bevordert de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Wij zijn tevreden dat PS inzag dat aanpassingen noodzakelijk zijn. Dat is van belang voor de economie en werkgelegenheid in onze regio en regio Zwolle. Daarnaast zorgen de aanpassingen voor minder verkeer in het centrum van Ommen', aldus wethouders Hans ter Keurst (Ommen) en Jannes Janssen (Hardenberg).

Wethouder Janssen: 'Zowel Gedeputeerde Staten dat € 31 miljoen extra beschikbaar heeft gesteld als Provinciale Staten dat door een amendement daar nog eens € 9 miljoen aan toegevoegd heeft, hebben de noodzaak van meer aanpassingen voor de weggebruiker en de omgeving ingezien. Dat is een acceptabel compromis ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Onze lobby voor een beter doorstroming in Varsen en bevorderen fietsveiligheid richting Ommen  is opgepakt door PS. En gelukkig is de noodzakelijke tunnel in Balkbrug in de aangenomen variant blijven staan. We hebben hierin samengewerkt met de gemeenten Dalfsen en Zwolle, omdat een goede aanpassing van deze wegen ook hen voordelen biedt."

Gesprekken

Voorzitter Henk Hof van Plaatselijk Belang Balkbrug heeft door omstandigheden de laatste vergadering van PS niet in Zwolle bij kunnen wonen, maar heeft deze thuis nauwlettend gevolgd. ‘Ik heb de indruk gekregen dat alle partijen de noodzaak van een onderdoorgang in Balkbrug gezien hebben. Dit is mede te danken aan de gesprekken die wij als PB Balkbrug met alle Statenfracties één op één gevoerd hebben. Dat de PVV tegen het voorstel stemde heeft te maken met het feit dat zij de noordelijke variant als enige oplossing zien voor de doelstellingen veiligheid, leefbaarheid en doorstroming.’ Ook PB Balkbrug zag die Variant als beste optie, maar erkent dat die voor de provinciale politiek niet haalbaar was.

Toenemende drukte

De drukte op de doorgaande weg N377 is volgens Henk Hof de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. ‘Dagelijks gaan er zo’n 3.500 vrachtwagens over die weg die volgens de provincie een van de drukste stroomwegen van Overijssel is.’

De wens van de onderdoorgang was al opgenomen in het Dorpsplan 2000 en in het beleidsplan 2000-2005 van de BOV. Voorzitter Narri Ganpat is ervan overtuigd dat de tunnel het dorp veel mogelijkheden en kansen biedt richting toekomst. ‘Balkbrug ligt in onze regio op een strategisch punt, de onderdoorgang zorgt voor een positieve bijdrage. Een goede infrastructuur is belangrijk voor de bedrijven in Balkbrug. Verder zijn wij van mening dat een prachtig aanzicht van het dorp het koopgedrag van de bevolking bevordert.’

Overlast beperken

Volgens Henk Hof zal het nog wel even duren voordat de werkzaamheden gaan beginnen. ‘En die zullen ongetwijfeld tot overlast leiden. Samen met de inwoners van Balkbrug zal PB Balkbrug er voor moeten zorgen dat die overlast zoveel als mogelijk beperkt blijft.’ Over de voortgang van dit project zal zodra er iets te melden valt, worden gecommuniceerd.

Lees ook:
Coalitiepartijen willen fietstunnel bij knooppunt Varsen