Het Vivezza Trio laat Oost-Europese muziek schitteren in Reestkerk

Balkbrug – Het Vivezza Trio heeft tijdens het concert zondagmiddag in de Reestkerk laten horen waar het voor staat: levendig, opgewekt.

De diverse werken van Oost-Europese componisten zoals Shostakovich, Arutiunian, Tsjaikosvki en Stravinsky worden met een lichtvoetige vaardigheid ten gehore gebracht. Het trio, bestaande uit Inger van Vliet (viool), Nicole van Jaarsveld op klarinet en pianiste Angélique Heemsbergen, trapt af met ‘Five Pieces’ van Dmitri Shostakovich. Na een aanvankelijk rustig, stemmig gespeelde prelude komt het ware karakter van het Vivezza Trio naar buiten met Gavotte.

De muziek van Alexander Arutiunian geeft duidelijk zijn Armeense afkomst weer. De invloed van de Armeense volksmuziek is groot in de gespeelde werken. ‘Het is prachtige intense muziek’, zegt Nicole van Jaarsveld. Zij vertelt bij iedere componist kort over de achtergrond van de muziek en de inhoud van de verschillende onderdelen. Dit wordt door het publiek enorm gewaardeerd, maar dat geldt voor het hele concert. ‘Het derde deel, Dialog, gaat naadloos over in de Finale’, vertelt Van Jaarsveld. ‘In het midden wordt er een romantisch tussenstuk gespeeld. De muziek is vrij complex, maar desondanks wel toegankelijk.’

Nog voor de pauze speelt het Vivezza Trio twee Slavische dansen van Antonin Dvorák, geschreven voor quatre-mains waarbij viool en klarinet de andere pianopartij vervangen. Waar het eerste stuk, Slavonic Dance 2, langzaam en melancholisch is, is Dance no. 7 juist heel vrolijk. Het is het Vivezza Trio ten voeten uit; afwisseling in snelheid, intensiteit en muzikale stijlen. Dat ziet het aanwezige publiek ook terug na de onderbreking. Op het programma staan grote werken van Tsjaikovski en Stravinksy. Met name de suite van L’histoire du Soldat van laatstgenoemde laat een diepe indruk achter. Het vioolspel van Inger van Vliet is voortreffelijk en zij wordt op de juiste manier ondersteund door piano en klarinet. Michael Ginka wordt wel de vader van de Russische muziek genoemd en Vivezza speelt drie werken met een sterke romantische inslag. Hoewel in de oorspronkelijke muziek geen klarinet maar cello gebruikt wordt, weet het Vivezza Trio dat perfect op te vangen. Het slotstuk Czardas van Vittorio Monti is een bekende Hongaarse dans. Terwijl de organisatie, de Stichting Kamermuziek Oud Avereest, al denkt dat het concert afgelopen is heeft het Vivezza Trio nog een toegift in de vorm van Joodse Klezmer. Het plezier van het spelen is het hele concert door zichtbaar. Het eerstvolgende concert van de SKOA is op zondag 19 maart en dan treedt Quatriola op.