‘Oma wilde in Nederland blijven’

Hardenberg – ‘Ja, de macht van de vrouw is enorm’, lachtte een bezoeker zaterdag tijdens de lezing van Ronald Nijboer bij boekhandel Heijink.

Nijboer schreef het boek Tabé Java, Tabé Indië over zijn opa Evert-Jan Nijboer, waarmee hij debuteerde als schrijver. De bezoeker vroeg zich af waarom Evert-Jan na de oorlog niet is geëmigreerd, maar in Nederland is gebleven. ‘Oma wilde niet,’ liet Ronald weten.

Indringend verhaal

De presentatie van het boek Tabé Java, Tabé Indië lokte zaterdag zo’n vijftig mensen naar de Hardenbergse boekhandel. Zij toonden zich enthousiast en blij, maar soms ook ontroerd en aangedaan door het indringende verhaal.

Ook Roelof Lamberink uit Oud-Lutten was er. Hij heeft het echtpaar Nijboer goed gekend. ‘Wij woonden vlakbij elkaar bij De Schans in Ane en zijn vrouw en mijn vrouw waren nichten. Ik heb het boek dat meteen begint met een frase over de oorlog in Hardenberg, in een ruk uitgelezen. Een prachtig boek,’ aldus Lamberink.

Altijd gezwegen

Het boek van de in Amsterdam geboren Ronald Nijboer (31) en kleinzoon van Evert-Jan, die in 1999 is overleden, verscheen recentelijk op de markt. Ronald beschrijft daarin de belevenissen van zijn opa als oorlogsvrijwilliger in Indië op basis van diens unieke en consequent bijgehouden dagboek dat hij pas na het overlijden van zijn opa vond. Tijdens zijn leven is Evert-Jan altijd blijven zwijgen over zijn ervaringen.

‘Het is een unieke vertelling van één van de grootste oorlogen die Nederland ooit voerde,’ meent Henri Heijink. ‘In het boek wisselen de belevenissen van Evert Jan in Indië, het grote wereldgebeuren en de omstandigheden in De Schans elkaar telkens af,’ betoogde hij.

Op bezoek bij VOC

Na de presentatie en signering van de exemplaren, die na de presentatie aangeschaft werden, bezocht het gezelschap het Veteranen Ontmoetings Centrum aan de Bruchterweg in Hardenberg.

Desgevraagd liet Ronald Nijboer weten door te gaan met schrijven. ‘Maar niet met boeken over Indië. Daar staat nu wel een punt achter.’