Veel publiek bij concert Nobuko Takahashi

Balkbrug - Het was afgelopen zondagmiddag zoeken naar een plekje op de parkeerplaatsen rondom de Reestkerk en De Wheem. Het prachtige weer heeft veel wandelaars getrokken die het Bezoekerscentrum als uitgangspunt nemen voor een tocht door het Reestda

‘We hebben al vroeg bordjes moeten plaatsen om de bezoekers aan ons concert ook ruimte te geven op de parkeerplaatsen’, lacht Bart Keuvelaar namens de Stichting Kamermuziek Oud Avereest. Op hun programma staat een concert van Nobuko Takahashi. ‘Ondanks het prachtige weer hebben onverwacht veel mensen besloten naar het concert te gaan. Iets waar wij natuurlijk heel blij mee zijn.’

Ook voor de gewone pianoliefhebber

Nobuko Takahashi treedt voor de derde keer op in de Reestkerk en brengt een pianoconcert dat jong en oud enorm aanspreekt. Keuvelaar: ‘Op het programma stonden louter fraaie werken, zeker ook voor de ‘gewone’ pianoliefhebber.’ Nobuko opende haar optreden met de bekende Arabesk van Schumann waarna ze vervolgde met de beroemde 1e  ballade van Chopin, een imposant werk uit de pianoliteratuur. De eerste helft werd afgesloten met een Slavische dans van Dvorak en drie werkjes van Grieg waaronder het populaire Bruiloft op Troldhaugen. ‘Een enthousiaste bezoekster verzuchtte in de pauze dat zij deze bekende pianowerken nog nooit zo mooi en virtuoos had horen spelen’, vertelt Keuvelaar. Hij vindt het een terecht compliment voor deze uitstekende concertpianiste, die zoals dat hoort, alles uit het hoofd speelde.

Chopin, Dvorak en Ave Maria

Na de pauze was het publiek gelijk weer bij de les met zo'n beetje de meest bekende wals uit de pianoliteratuur: de 1e wals van Chopin. Vervolgens drie korte populaire werkjes waaronder Salut d'amour van Elgar  gevolgd door het beroemde menuet van Paderevski en nog een Slavische dans van Dvorak. Nobuko besloot dit bijzondere optreden met wat spektakelwerken: drie zeer fraaie en virtuoze études van Chopin, waarna het enthousiaste publiek werd onthaald op een zeer fraaie en ingetogen toegift, het Ave Maria van Bach-Gounod. Tot en met de laatste noot heeft het publiek in de Reestkerk genoten van het krachtige pianospel van Nobuko Takahashi.

Dat de SKOA afwisseling in het programma heeft zien we terug bij het volgende concert op zondag 19 november. Deze maand een solo-optreden, de volgende maand het Libero Strijkorkest met maar liefst 14 strijkers op het podium. ‘Ook dat belooft een zeer bijzonder concert te worden’, blikt Bart Keuvelaar alvast vooruit.