Publiek Reestkerk is onder de indruk van Libero Strijkorkest

Balkbrug – Met een grote glimlach op het gezicht maakt het publiek in de Reestkerk dankbaar gebruik van de pauze tijdens het concert van het Libero Strijkorkest. ‘Geweldig, wat een prachtige solo’, klinkt het enthousiast.

Soliste Karlien Bartels heeft veel los weten te maken bij het publiek. Waar veel orkesten met name na de pauze flink uitpakken doet het Libero Strijkorkest het bijna andersom. Al doen we daar het programma na de onderbreking tekort mee.

Schitterend werk

Het concert opent met het Concerto Grosso Far per la notte di Natale van Arcengelo Corelli. Een schitterend werk waarbij de jonge musici van Libero direct hun kunsten op viool, cello en contrabas laten horen. Het publiek zit vanaf het eerste muzikale werk ademloos te luisteren en te genieten. Maar ook de musici zelf genieten, zoals bijvoorbeeld van de al vaak geprezen akoestiek van de Reestkerk. ‘Het is voor ons een genot om met zo’n fijne akoestiek te spelen’, zegt een van de leden kort na de pauze.

Zaterdag voorafgaand speelde Libero voor slechts 70 bezoekers in de Grote Kerk te Zwolle. In de Reestkerk zitten maar liefst 160 bezoekers. ‘Geweldig, deze opkomst’, zegt Bart Keuvelaar namens de organiserende Stichting Kamermuziek Oud Avereest. ‘We zien vandaag veel nieuwe gezichten en zijn erg blij met zowel de kwaliteit van de musici als de goede opkomst.’ Ook Keuvelaar is onder de indruk van het celloconcert in A-mineur waarbij Karlien Bartels de hoofdrol opeist. ‘Wat een spel, enorm’, klinkt het bewonderend nadat het daverende applaus is weggeëbd.

Het meest droevige werk ooit

Na een korte onderbreking vervolgt het strijkorkest het concert met het adagio for strings van de Amerikaanse componist Samuel Berber. Het stuk wordt regelmatig beschreven als het meest droevige werk ooit. Libero speelt het stijlvol en zorgt ervoor dat het stuk naadloos past bij de monumentale kerk. Luchtiger wordt het in Vistas al Mar van Eduardo Toldrá. In het stuk, dat uit drie delen bestaat, laten de musici nogmaals hun kwaliteiten horen. De virtuositeit die de componist kenmerkte wordt op uitstekende wijze vertolkt door de musici van het Libero Strijkorkest.

Het laatste concert van de SKOA in 2017 vindt plaats op zondag 17 december. Dan staat Muz!nder op het programma met Tonadillas & Tapas. ‘Dat wordt een totaal ander concert’, verklapt Theo Bouman alvast. ‘Anders, maar zeker de moeite waard om te komen luisteren.’ Het concert begint om 15.00 uur.