Spaanse klanken vullen de Reestkerk

Balkbrug - Met ‘Tonadillas & Tapas’ van het muziekgezelschap Muz!nder heeft de Stichting Kamermuziek Oud Avereest het kalenderjaar 2017 succesvol afgesloten.

Muz!nder treedt in wisselende samenstellingen op en is met een vijf vrouw sterke formatie naar oud Avereest gekomen.

Mezzosopraan Franka van Essen, pianiste Philine Coops, Myrthe van Hulst op cello, Mirjam Altena-Hoekzema op dwarsfluit en gitariste Annette Kruisbrink nemen de aanwezigen mee naar de vooral Spaanse streken. Het concert in de Reestkerk begint met een zevental korte volksliedjes (Tonadillas genoemd) van de Spaanse componist M. de Falla y Matheu.  Waar het ene liedje ingetogen, zelfs wat verdrietig klinkt, klinkt een ander juist opgetogen. De liedjes gaan over liefdesverdriet, een burenruzie, maar ook klinkt een wiegelied. De korte fragmenten doen inderdaad aan tapas denken, kleine hapjes van de betere Spaanse kamermuziek.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Prachtige volle stem

In de Reestkerk klinkt de prachtige volle stem van Franka van Essen. Het lijkt de soliste geen enkele moeite te kosten om de kerk te vullen met haar zang. Maar niets overheerst bij Muz!nder. Iedere noot op cello, gitaar, piano of dwarsfluit is goed te horen. Het geheel klinkt zuiver en boeit de circa honderd belangstellenden van begin tot het einde. In het Intermezzo uit Goyescas van Grandados laten Philine Coops, Mirjam Altena-Hoekzema en Myrthe van Hulst horen hoe prachtig deze instrumenten samen klinken. Omdat de muziek voor het eerst is uitgegeven in Amerika merk je ook andere muzikale invloeden dan alleen de Spaanse. De ‘Danza Ritual del Fuego’ van M. de Falla y Matheu is een van de langste stukken van de middag en laat soms verrassende wendingen op de dwarsfluit horen in combinatie met de zware tonen van de cello, de ene keer melancholisch en dan plotseling weer vrolijk.

Spaanse kerstliedjes

Na de onderbreking speelt Muz!nder enkele Spaanse kerstliedjes. ‘Verrassend is dat ik de os en de ezel nog geen enkele keer ben tegengekomen’, zegt Franka van Essen. ‘In deze liedjes wel de vissen en een papagaai.’ Bij de liederen is een grote rol weggelegd voor Annette Kruisbrink op gitaar. Niet opgenomen in het programma is Balada Para un Loco van Astor Piazzolla. Ineens is daar toch de verwachte Spaanse snelheid, de peper in de tapas. Het publiek geniet en geeft de dames van Muz!nder na afloop een stevig applaus.

De Stichting Kamermuziek Oud Avereest vervolgt haar winterprogramma op zondag 21 januari met een optreden van het Maris Strijkorkest.