Vrieling bouwt gasloze woningen

Dedemsvaart - Aan de Langewijk, naast het kantoor van Vrieling Adviesgroep en op de plek waar voorheen het Vechtdalcollege gevestigd was, worden zes woningen gebouwd. In de gemeente Hardenberg zijn het de eerste huizen die niet worden aangesloten op het aardgasnet.

Naast het feit dat de woningen niet worden aangesloten op het aardgasnet zijn ze ook energie-neutraal. Het dak wordt helemaal vol gelegd met zonnepanelen zodat de opgewekte elektriciteit gebruikt kan worden voor verwarming, de verlichting en al het andere verbruik van elektriciteit. Wim Vrieling: ‘De woningen lenen zich daar ook voor, met de ‘lessenaarsdaken’ op de zuidkant.’

Wat betreft de verwarming, de bron daarvoor is een ‘lucht-warmtepomp’. Deze installatie gebruikt de warmte van de buitenlucht om het water in de CV (vloerverwarming) te verwarmen. Over de techniek zegt Wim Vrieling: ‘Voor mij blijft het altijd een beetje raadselachtig hoe je bij een buitentemperatuur van, pak ‘m beet, 5 graden Celsius, in de verwarmingsinstallatie een watertemperatuur van 40/45 graden kunt krijgen. Maar het kan, net zo goed als dat dit met gebruik van grondwater mogelijk is’.

Dat er wel vraag is naar dergelijke huizen, is wel gebleken, ze waren in en mum van tijd allemaal verkocht. Inmiddels schiet de bouw van het zestal woningen flink op.