Gebruikte brillen worden ingezameld tijdens Vaortse Braderie en Vlooienmarkt

Dedemsvaart - Ouderwetse drukte en gezelligheid. Dat valt er te verwachten op de eerste Vaortse Braderie en Vlooienmarkt.

Inititiefnemer Michel van der Weide is er met steun van de DMC in de persoon van Han Rooth op voorhand al in geslaagd de ambitie waar te maken om minimaal honderd standhouders voor de markt op 29 september te enthousiasmeren.

Brillen voor goed doel

Een van de stands wordt ingenomen door een team van Eye Wish. De opticien neemt de gelegenheid te baat om tijdens het evenement gebruikte brillen in te zamelen voor een goed doel. ‘Met tweedehands brillen kunnen we eenvoudig enkele honderden mensen beter laten zien,’ zegt opticien en ondernemer Joop Morsink. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie loopt wereldwijd het aantal mensen met zichtproblemen op tot ruim driehonderd miljoen. De helft daarvan kan geholpen worden door het dragen van een aangepaste bril.

‘De kans dat je uit een stapel van duizend brillen exact de juiste bril vindt, hangt af van de sterkte en pasvorm van je bril. Maar als de stapel groot genoeg is zitten er bijna altijd brillen bij die je zicht goed of in grote mate zullen verbeteren. Voor mensen in met name ontwikkelingslanden is een brilmontuur een bijzonder grote uitgave,’ meent Morsink.

Uitkomst

Met regelmaat gaan oogartsen en gediplomeerdre opticiens naar gebieden in ontwikkelingslanden. Daar wordt op een betrekkelijk eenvoudige manier een oogtest gedaan, waarna de gewenste sterkte al wel globaal bepaald kan worden. Daarna wordt de juiste bril uitgezocht. Al is de sterkte nooit helemaal perfect, voor heel veel mensen is dit een ware uitkomst. ‘En je wilt niet weten hoeveel oude brillen er ongebruikt in een la liggen. Als we die verzamelen en opsturen dan geeft ons dat, maar ook de gever, een heel goed gevoel,’ stelt Joop.

Hij vindt dat de actie heel goed past in de lijn van de Voartse Braderie.’We gooien met elkaar nogal eens wat weg wat voor ander heel goed bruikbaar kan zijn. Via de braderie krijgen heel veel spullen een tweede leven. Als het aan ons ligt, geldt dat ook voor je oude gebruikte bril.’

Voor wat hoort wat

Op zaterdag 29 september zal het team van Eye Wish en Joop de brillen in ontvangst nemen. Onder het motto: voor wat hoort wat krijgt de gulle gever een goodiebag als bedankje. We verwachten en hopen op heel veel gebruikte brillen, zodat we heel veel goodiebags kunnen weggeven. Daar zitten van allerlei leuke dingen in. Wat zoal? ‘Dat zie je wel op 29 september,’ aldus Joop.