Celstraf voor bewusteloos trappen van man

Zwolle – Na één ferme trap na een ruzie na het stappen in Hardenberg raakte het slachtoffer bewusteloos. Omstanders dachten dat hij dood was. De verdachte kreeg vrijdag een celstraf opgelegd.

Het begon met een forse klodder mayonaise die op 22 januari vorig jaar buiten café De Troubadour door de lucht vloog. Het was na drie uur in de nacht, de stapavond kwam ten einde en het latere slachtoffer en een vriendin hadden nog even een frikadel mayonaise gehaald. De 21-jarige verdachte uit Hoogenweg kreeg de klodder vol op zijn jas. Zijn vriendin en die van het latere slachtoffer kregen ruzie. Wat er precies gebeurde, weet de verdachte niet meer, maar op gegeven moment zag hij zijn vriendin met bloedend hoofd terug.

Hij ging het tweetal achterna en het kwam op de Vechtbrug tot een confrontatie. Hij zou de vrouw opzij hebben geduwd waarna de twee mannen rollend over straat gingen. De verdachte stond een fractie eerder op dan zijn opponent en haalde zonder na te denken uit met zijn linkervoet. De man ging neer en het werd stil. 'Hij ademde niet meer', zou een omstander gezegd hebben. Even dacht iedereen dat het slachtoffer het leven had gelaten. Hij kwam uiteindelijk bij in het ziekenhuis. Zijn kaak was op twee plaatsen gebroken en hij at als gevolg een paar weken vloeibaar voedsel door een rietje.

Ongelukkige trap

De verdachte stond niet eerder terecht voor een geweldsdelict. Het was een ongelukkige trap, zei hij. 'Ik wilde zijn hoofd niet raken.' De officier van justitie vond dat er slechts sprake was van een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ze eiste 120 uur taakstraf en twee weken cel voorwaardelijk. Raadsvrouw Jantina Rump zag geen reden voor een voorwaardelijke straf. Het gebeuren heeft haar cliënt de afgelopen 1,5 jaar flink bezig gehouden. De politierechter vond na beraad wel dat er sprake was van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Hij kwam uit op een veel hogere straf dan geëist. 'Ik til zwaar aan die trap. Daar schrikt de burger van, zeker als omstanders denken dat het slachtoffer overleden was.' Hij legde 62 dagen celstraf op, waarvan 60 dagen voorwaardelijk.