Voor het eerst glutenvrije pepernoten van Zwarte Piet

Balkbrug – Je staat er niet altijd bij stil, maar er zijn kinderen die niet hopen op een handje vol pepernoten van zwarte Piet. Niet omdat ze de pepernoten niet lusten, maar wel omdat ze er ziek van worden.

Kinderen èn volwassenen met een glutenintolerantie moeten zich heel veel producten, die voor de meerderheid zo heel gewoon zijn, ontzeggen. Dat valt niet altijd mee want in heel veel producten zitten gluten.

Om aandacht te vestigen op glutenintolerantie loopt tijdens de intocht van Sinterklaas in Balkbrug een Glutenvrije Piet mee. De activiteitencommissie van ’t Trefpunt, die de intocht regelt, had Glutenvrije Piet vorig jaar al graag toegevoegd aan de grote schare Pieten, maar was toen net te laat met het indienen van de aanvraag. ‘Dit jaar zijn we op tijd’, lacht Ilse Ragbourn. ‘Glutenvrije Piet is duidelijk anders gekleed dan de andere Pieten. Hij draagt een groen-wit pak met een wit bakschort met logo’, vertelt ze.

Kleurplaat als herkenning

Aliene Wünsch, moeder van de zevenjarige Dylan die niet tegen gluten kan, vertelt verder: ‘Op de website van de NCV, de Nederlandse Coeliaki Vereniging, staat een kleurplaat van een vlag. De kinderen kunnen deze downloaden en zich zo herkenbaar maken voor Glutenvrije Piet.’ Deze heeft pepernoten bij zich voor Dylan en andere lotgenoten.

De pepernoten zijn zorgvuldig verpakt in kleine zakjes om geen kruisbestuiving met het andere strooigoed te laten ontstaan. Dat lijkt misschien wat overdreven maar is het zeker niet. Zelfs van een high five met een Zwarte Piet kan al niet omdat er mogelijk resten van pepernoten op die hand zitten, zo staat er op de website van de NCV te lezen.

Voor Dylan geen gewone pepernoten, maar dankzij de komst van Glutenvrije Piet kan ook hij, zaterdag 24 november, uitzien naar de komst van Sinterklaas en zijn gevolg. ‘Wij zijn heel blij met de komst van Glutenvrije Piet’, zeggen de dames. Zij weten dat er op de basisscholen van Balkbrug meerdere kinderen met glutenintolerantie zitten. ‘Voor hen mag de intocht ook echt een feest zijn en bovendien hopen we dat er meer begrip komt voor deze nare ziekte.’