‘Misschien moeilijk, maar wel mogelijk’

​Dedemsvaart – Een betere N377, een veiliger N36, electrificatie van de spoorlijn Almelo-Mariënberg. Dat zijn onderwerpen waar Gerrit Hartholt zich sterk voor wil maken. De Dedemsvaarter is een van de drie Vechtdallers op de kandidatenlijst van D66 Overijssel voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019. Hartholt staat laag op de lijst, maar hoopt met voorkeurstemmen te worden gekozen.

D66 is nu met vijf leden vertegenwoordigd in de Provinciale Staten. Hartholt staat op de kandidatenlijst als 21e. ‘’ Deskundigen zeggen dat het vanaf zo’n positie moeilijk is om in de provinciale Staten te komen, maar als positivist denk ik dat het mogelijk is. Uiteindelijk beslist de kiezer,’ lacht de 54-jarige Hartholt.

 

Campagne-jas

Hij is zijn verkiezingscampagne inmiddels gestart en is op basis daarvan op zoek naar een D66 campagne-jas. ‘De partij verstrekt zo’n jas niet en om nou meteen een nieuwe a 92,50 euro aan te schaffen? Wellicht heeft iemand nog een exemplaar liggen wat ik voor een zacht prijsje kan overnemen,’ aldus de Dedemsvaarter, die zich op soortgelijke wijze landelijk in de kijker speelde bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar toen hij een protestactie hield tegen de koers van CDA-fractieleider Sybrand Buma. 

Van CDA naar D66

Hartholt was ruim 27 jaar lid van het CDA en maakte dit najaar de overstap naar D66. Naar zijn mening predikt het CDA, met Sybrand Buma voorop, vooral omzien en respect naar elkaar, maar komt daar in de praktijk niets van terecht. ‘Ik ben slachtoffer van pesten op de werkvloer, maar de partij heeft nooit een vinger uitgestoken voor mij. Het CDA vaart volgens mij een PVV light-light koers en daar voel ik mij niet langer bij thuis,’ meent Hartholt. Daar waar het hem naar eigen zeggen destijds bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 als kandidaat  van het CDA Hardenbergverboden werd om een voorkeurscampagne te voeren, geeft D66 hem nu enige vrijheid om zoveel mogelijk stemmen te vergaren voor de Provinciale Staten  verkiezingen. .

De Dedemsvaarter is met name in de politiek geen onbekende. Zo laat hij onder andere in de gemeenteraad van Hardenberg regelmatig zijn stem horen  Vorig jaar bepleitte hij rond deze tijd in de gemeenteraad onder meer een regeling voor het opruimen van vuurwerkafval.  Momenteel is hij, naast de Provinciale Statenverkiezingen, heel druk met extra verlichting in het Zuiderbos in Dedemsvaart. De onderhandelingen daarover met de gemeente Hardenberg zijn in volle gang.  Waarom hij zich sterk bij de politiek betrokken voelt? 'Ik heb het niet bedacht, maar ben het wel volledig eens met het statement: politiek is niet alles, maar alles is wel politiek. Vandaar,' aldus Hartholt.