Gashouder bruist tijdens Kiekjesdagen

Dedemsvaart - Op het Kalkoventerrein lijkt wel een volksverhuizing aan de gang.

Mannen sjouwen dozen af en aan naar de Gashouder. Dames, gewapend met mappen en boeken, lopen haastig heen en weer tussen de Gashouder en het Leshuus. Het is een en al bedrijvigheid, want de kiekjesdagen staan voor de deur. Vrijdag 28 en zaterdag 29 december worden de Kiekjesdagen gehouden en dat betekent welhaast zeker een massale toeloop van inwoners, maar ook van gasten ver buiten het dorp.

De Kiekjesdagen van de HVA zijn een begrip en zorgen jaarlijks voor veel plezier, vertier en ontmoeting. Ook dit jaar is het tussen 13.00 en 17.00 uur op beide dagen goed toeven in de Gashouder. Traditiegetrouw liggen er talloze mappen met (school)foto’s, die bekeken kunnen worden. Dit jaar is er ook de touchscreen-tafel met zo’n tweeduizend foto’s, die met ‘een swipe’ tevoorschijn getoverd kunnen worden. Een voorbeeld van een historische vereniging, die met haar tijd meegaat. Laat onverlet dat de Kiekjesdagen vooral in het teken staan van vroeger tijden. In dat verband is ook Helmut Reinhardt op beide dagen aanwezig voor het beantwoorden van genealogische vragen. Wie waren mijn voorvaderen? En waar kwamen ze vandaan? Reinhardt kan het ongetwijfeld vertellen.

Taxateur

Als speciale gast verwelkomt de HVA op zaterdag taxateur Enno Boer. Iedereen kan bij hem zijn/haar boeken gratis laten taxeren. Speciale gasten op vrijdag zijn de leden van het Kouwenkoor, die de Kiekjesdagen muzikaal opluisteren. Bij dit alles is er een verkoop van boeken, maar ook een leuke attentie voor nieuwe leden van de HVA in de vorm van twee boeken. Naast een boek naar keuze over de streek ontvangt het nieuwe lid ook gratis de kanon van Hardenberg.