Huisarts Dieter Boswijk maakt plaats voor dokter Ilona Bolt

Dedemsvaart - De houdbaarheidsdatum van huisarts Dieter Boswijk komt in zicht. Dat vindt de 66-jarige huisarts althans zelf.

Die wetenschap is voor Boswijk reden geweest om zijn praktijk binnen huisartsenpraktijk Schuttevaer met ingang van dit jaar over te dragen aan dokter Ilona Bolt. Zij is al geruime tijd als huisarts werkzaam binnen de Schuttevaer Huisartsenpraktijk en derhalve een bekend en vertrouwd gezicht voor de patiënten. De dorpse mentaliteit heeft de in Zwolle woonachtige huisarts naar eigen zeggen altijd aangesproken.

‘Dokter Bolt wordt de kapitein op het schip. Ik bouw af en ga gaten opvullen om in september definitief te stoppen,’ aldus Boswijk. De in Groningen geboren Boswijk kwam in 1983 als huisarts naar Dedemsvaart. ‘Het was toen net andersom dan nu. Tegenwoordig is het moeilijk om huisartsen te vinden, die zich aan een praktijk willen binden. Wij zijn er ook heel kritisch op en willen alleen hele goede, betrouwbare en deskundige mensen. Die komen er ook wel, maar dat kost even tijd,’ licht Boswijk zijn stapsgewijs terugtreden toe. Hij is verguld met Bolt als opvolger en stelt dat zij in een prachtige praktijk terechtkomt. ‘Dedemsvaart is een prettige plaats om te werken. Naarmate je ergens langer zit wordt het mijns insziens ook steeds leuker. Ik heb de Dedemsvaarters altijd ervaren als hele open, mondige mensen met een duidelijke eigen mening,’ zegt Boswijk.

Een wereld te winnen

Hij geeft toe dat er hier qua leefstijl nog wel een wereld te winnen valt. ‘Problemen met de bloeddruk en longen komen hier nog vrij veel voor. Er wordt hier over het algemeen ook te veel gerookt, te veel alcohol gedronken en te weinig bewogen. Wij blijven daar als huisartsen natuurlijk kritisch op en proberen daar op onze manier iets aan te doen.’ Boswijk heeft naar eigen zeggen altijd een hele goede band met zijn patiënten gehad. Een goed voorbeeld daarvan noemt hij een voorval van jaren geleden. ‘Ik werd destijds midden in de nacht gebeld door een patiënt die een vreemde geur in zijn huis rook. Hij dacht dat er iets met de afvoer was. Toen ik hem vroeg waarom hij mij daarvoor belde was het antwoord simpel: Balt kun je ‘s nachts niet bellen!’.

Dokter Boswijk lacht bij de herinnering. ‘Het zegt iets over het vertrouwen dat mensen in je stellen. Nee, ik ben er toen niet naartoe gegaan, want ik heb geen kennis van afvoerproblemen, maar ik heb hem wel gerust kunnen stellen en dat was uiteindelijk het belangrijkste,’ aldus Boswijk. Hij is dankbaar voor het vertrouwen dat patiënten hem hebben gegeven en geeft de leiding nu vol vertrouwen uit handen.‘De patiënten zijn bij dokter Bolt in goede handen.’