Gemeente geeft flitsende start aan 2019

Hardenberg – Het gemeentebestuur is druk bezig dit jaar de regionale Special Olympics naar Hardenberg te halen. Dat zei burgemeester Peter Snijders dinsdagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst, waarvoor honderden inwoners naar het gemeentehuis kwamen.

 

'​Zij werden voor het eerst in de openlucht ontvangen, waar de nieuwjaarsbijeenkomst een flitsende start kende met een lichtshow, die eindigde met de wens voor een stralend 2019!

'Ga met zorg met elkaar om'

Aansluitend gaf de burgemeester een terug- en vooruitblik in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij riep een ieder op om met zorg met elkaar om te gaan en elkaar niet te beschadigen.Je mag alles vinden en  we kennen de vrijheid van meningsuiting, maar dat betekent niet dat we niet respectvol met elkaar om moeten gaan. Ik beschouw het als een grote kwaliteit als je in een samenleving in staat bent om met elkaar het debat te voeren, de nuance weet te vinden en met respect met elkaar weet om te gaan. Gelukkig is die kwaliteit in onze gemeenschappen nog volop aanwezig en daarop ben ik trots,’ aldus Snijders.

Hij stelde dat het op veel fronten heel goed gaat, maar gaf tegelijk aan dat we nog steeds de mouwen moeten opstropen als we op de lange termijn een succesvolle economie willen houden. ‘Een opgave voor de komende jaren is om voor iedere baan de juiste professional of vakman te vinden. Daarvoor werken bedrijven, onderwijs en gemeente samenwerken. Mooie voorbeelden zijn er al. RTC, statershuis Doen, het ondernemershuis’. Met het oog op veiligheid constateerde de burgemeester een toename van incidenten en overlast in de gemeente.

'Meld criminaliteit'

‘De drugscriminaliteit leek eerst aan Hardenberg voorbij te gaan. Maar heeft vanuit de grote steden nu ook het platteland bereikt. Ik maak me zorgen om deze ontwikkeling, temeer omdat er jeugdigen bij betrokken zijn. Hardenberg moet een plek zijn waar inwoners veilig zijn en zich veilig voelen. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen. Door onze ogen en oren goed open te houden en melding te doen als we verdachte zaken zien. Maar ook door goed op te letten waar onze kinderen zich mee bezig houden en daarover als ouder het gesprek met hen aan te gaan. En zo nodig hulp te zoeken via de Samen Doen teams, jongerenwerkers of politie. Wees daar niet te terughoudend mee,’ adviseerde de burgemeester. Hij sloot zijn speech af met het onderstrepen van het belang van Noaberschap. Een indrukwekkend en aangrijpend voorbeeld daarvan noemde hij het omzien naar de 82 jarige Bettie uit De Krim. die door haar overvallers was opgesloten in de meterkast van haar huis en na 15 uur werd bevrijd door haar dansvriendinnen van de Volksdansgroep uit Slagharen.De burgemeester vroeg er hulde in de vorm van groot applaus voor en kreeg dat van de toehoorders.

Verhaal met een moraal

Hulde en applaus was er met name ook voor gastspreker Peter Heerschop. Met aansprekende verhalen doorspekt met rake humor hield de cabaretier het publiek voor dat het mooi is als het goed gaat, maar dat het nog mooier is als we elkaar goed in de gaten houden, oog voor elkaar en elkaars problemen hebben. 

Om tot die stelling te komen vertelde hij onder meer het verhaal van een mus in siberië die dreigde dood te gaan van de kou totdat een koe het bedekte met een warme flats. Het vogeltje kwam daardoor fluitend tot leven. Zijn gefluit lokte echter een roofvogel, die de mus opvrat. De moraal van het verhaal: Degene die op je schijt is niet altijd je vijand. Degene die je uit de shit haalt is niet altijd je vriend. En, nooit fluiten als je in de shit zit!