Leerlingen obs Oud Avereest lezen voor in de Van Dedem Marke

Balkbrug - De leerlingen van obs Oud Avereest zijn woensdagochtend met de touringcar naar Dedemsvaart gegaan. Op het programma geen schoolreisje, maar een bezoek aan de bewoners van de Van Dedem Marke. De kinderen hebben een grote stapel boeken meegenomen want zij gaan vandaag de oudere bewoners voorlezen.

‘Dat doen we met alle klassen’, zegt juf Manouk. ‘Iedere ochtend lezen we in alle klassen. Daarbij letten we op leestempo, intonatie en leren we de kinderen ook op hun stemgebruik letten.’

Goed verstaan

Dat blijkt wel wanneer je twee leerlingen ziet voorlezen in de grote zaal van de Van Dedem Marke. Een groot aantal ouderen zit belangstellend om hen heen, maar iedereen kan het voorgelezen verhaal goed verstaan. Ook de heer Schutte kan het voorgelezen boek ‘Eendje in de regen’ goed volgen. Hij heeft drie kinderen in zijn kamer op bezoek. Het boek gaat over eendjes en kippen en de heer Schutte verzorgt de kippen van de Van Dedem Marke. Ook enkele kinderen hebben kippen en naar blijkt zorgen ze voor hetzelfde ras. ‘Dat is wel grappig, want er zijn heel wat soorten kippen’, reageert de heer Schutte terwijl hij samen met de kinderen naar de buitenren gaat.

De kippen komen normaal gesproken altijd naar hem toe omdat ze weten dat ze gevoerd worden, maar nu er ineens drie kinderen bij zijn blijven ze toch liever in een hoekje staan. Ondertussen praten de kinderen en de heer Schutte over hun gemeenschappelijk hobby, het houden van kippen. Terwijl hij zijn kamer weer opzoekt gaan de leerlingen nog bij enkele andere bewoners langs om hen ook voor te lezen. Met het voorlezen sluit obs Oud Avereest de Nationale Voorleesdagen af, maar blijven de kinderen uiteraard wel elke dag op school lezen.