DedemsvaartAC tweede bij estafette- kampioenschappen

​Dedemsvaart - De zwemmers en zwemsters klommen zaterdag op het startblok voor estafettes in het zwembad in Hengelo. Daar werden de estafettekampioenschappen van de regio oost gezwommen. Het betekende dat veel van de snelste zwemmers en zwemsters uit Gelderland en Overijssel 4 of 5 keer een nummer moesten zwemmen.

Het ging zaterdag niet om de individuele prestaties, maar toch werden er heel wat mooie persoonlijke prestaties geleverd. DedemsvaartAC wist geen enkele estafette te winnen, maar toch werd de vereniging tweede in het eindklassement. Vlak voor het einde van de wedstrijd werden de dames en heren van DedemsvaartAC op de 10x100 vrij estafette ook tweede.

De junioren-jongens waren het meest succesvolle team van DedemsvaartAC. Niels Kragt, Chiel Kootstra, Frank Tibben en Leo Hassing behaalden een tweede plaats op de 4x100 wissel en een derde op 4x100 school. Daar had nog een ereplaats op de 4x100 vlinder aan toegevoegd kunnen worden als ze niet gediskwalificeerd waren. Opvallende tijden waren er van Frank Tibben op de 100 vrij, Chiel Kootstra op de 100 school, maar vooral op de 100 vlinder van Niels Kragt. Ook de damesploeg van DedemsvaartAC haalde medailles op de wal. Zij deden dat onder andere op de 4x100 vlinder. Hierop veroverden ze de zilveren medaille, maar het scheelde weinig of het was goud geweest. Met name het zwemmen van Michelle Zomerdijk viel hier op. Ze ging dik onder de 1.10 op de 100 vlinder en dat in een 50 meter bad. Op de 4x100 vrij werd het een derde plaats. Naast het goede zwemmen van Zomerdijk viel bij de dames ook het uitstekende presteren van Tessa v.d. Belt op. Op de andere nummers werden de dames steeds vierde.

Prima zonder

De heren van DedemsvaartAC brachten het tot brons op de 4x100 vrij. Ze lieten zien, dat ze het ook prima zonder Stijn Boertien konden redden. Boertien was wegens verplichtingen bij de bond in Eindhoven. Sepp Kalter voerde het team aan en de heren zetten prima tijden neer. Ook op de 4x100 vlinder lagen ze op medaillekoers, totdat Tristan Scholten zich 2x achter elkaar verslikte en alle moeite had om de baan uit te zwemmen. De jongste meiden van DedemsvaartAC bemoeiden zich niet met de strijd om de medailles. Ze werden steevast zesde, alleen op het laatste nummer werden ze zevende. Vooral het zwemmen van de jongste, Lily Zandstra, viel op. Toen alle tijden van alle estafettes bij elkaar opgeteld waren, bleek de ploeg van DedemsvaartAC als tweede geëindigd in het eindklassement achter Aqua-Novio94 uit Nijmegen, maar voor de ploeg uit Hengelo. Met name de laatste estafette, de 10x100 vrij voor heren en dames gemengd, had daar ook aan bij gedragen. DedemsvaartAC startte met de heren en lag daarna op kop. Langzaam moest de ploeg toezien, dat de dames steeds meer terrein gingen prijsgeven. Ze moesten de uiteindelijke winnaar DWK na 700 meter voor laten gaan, maar ze konden de druk van de rest weerstaan.