Verdachte steekpartij in Beatrixstraat voelde zich aangevallen

Zwolle / Dedemsvaart – De dodelijke steekpartij in augustus in Dedemsvaart ontstond nadat een dronken overbuurman poogde het huis van de verdachte binnen te dringen. Dat zei de 47-jarige verdachte donderdag tegen de rechters.

Er was paniek en chaos in de Beatrixstraat rond half twee in de nacht van 3 augustus vorig jaar. Het was bloedheet en in veel woningen stonden ramen open. Daarom kregen veel buren wel iets mee van de ruzie aan de deur van de woning van de verdachte. Hij en het latere slachtoffer leefden sinds juni in onmin met elkaar. Dat was het gevolg van een gerucht dat zijn vrouw vreemd ging met deze buurman. Op 28 juni leidde dat ertoe dat de verdachte de ruit van de voordeur van zijn buurman in sloeg. De bewuste avond van de steekpartij begon nog rustig op de bank in de woonkamer. De verdachte en zijn partner keken tv. Ze aten wat borrelnootjes en de verdachte had wat biertjes op. Dan krijgt zijn vriendin een bericht op haar telefoon binnen van de bewuste buurman. Ze belt hem op en er is ruzie aan de telefoon. De verdachte besluit daarop het grote tuinhek op slot te doen. 'Ik wilde geen trammelant. Ik had er geen goed gevoel over.' Terwijl hij terugloopt door de tuin richting keuken wordt er aangebeld. Zijn vriendin doet open en er ontstaat een worsteling in de hal met de overbuurman, zo verklaarde de verdachte donderdag tegenover de rechters.

Pure moordpoging

'Het was een pure moordpoging. Op mijn partner, op ons beide. Anders stap ik niet met een mes naar buiten als pressiemiddel om iemand weg te jagen', zei de man over het moment dat hij een koksmes uit de keuken haalde. Hij en zijn vriendin hadden moeite de man de hal uit te werken. Getuigen hoorden het slachtoffer roepen dat hij met diens vriendin seks had gehad. De verdachte heeft dat niet gehoord. Wel was duidelijk dat zijn kinderen inmiddels beneden en in paniek waren. Het mes was voor hem een middel de man het huis uit te werken. Maar hij schrok dat de man, volgens hem in bezopen toestand, niet wegliep maar juist op hem af stapte. ,,Ik weerde me af'', zei hij over de steken. Het slachtoffer zakte bij de voordeur in elkaar. Even verderop in de tuin zakte ook de verdachte in elkaar. Hij is een longpatiënt en had zijn medicatie nodig. Uit later onderzoek bleek dat het slachtoffer inderdaad gedronken had. Maar de officier van justitie wilde weten waarom de verdachte de voordeur niet gewoon gesloten had toen hij dreigend voor hem stond met een mes. 'Dat kon niet. Dan was hij sneller dan ik', zei de verdachte.

Zo alleen 

Het slachtoffer stierf voor de ogen van zijn vrouw en vader. 'Het moment dat het leven uit hem verdween, voelde ik me zo alleen. Hoe vertel ik mijn kinderen dat hun vader door zijn beste vriend vermoord is?', is wat de vrouw verklaarde.

De rechtbank trekt voor de zaak een dag uit. Vanmiddag wordt de eis bekend.