​OM: 9 jaar cel voor doodsteken man in Beatrixstraat

Zwolle / Dedemsvaart – Tegen de 47-jarige verdachte van het doodsteken van een man afgelopen zomer in de Beatrixstraat in Dedemsvaart is donderdag 9 jaar cel geëist. Het keukenmes werd met kracht in de borst van het slachtoffer gedrukt. Daarmee heeft de verdachte de opzet tot de dood gehad, aldus het Openbaar Ministerie.

Toen agenten in de nacht van 3 augustus ter plaatse kwamen, troffen ze een man met een mes in zijn borst. Onder toeziend oog van diens eigen vrouw en vader stierf hij op de stoep voor de deur van de verdachte. Het mes bleek 14 centimeter diep het lichaam te zijn binnengedrongen. Volgens de officier van justitie heeft de steekpartij een aanloop die al eind juni begon. De vriendin van verdachte Jan S. kwam laat thuis nadat ze met het latere slachtoffer – Henk – in de kroeg had gehangen. De verdachte trapte haar in de rug. Hij zou haar bedreigd hebben, wellicht met een mes. Ze ging vervolgens met de kinderen die nacht nog naar het huis van Henk en bleef daar slapen. De verdachte vreesde dat ze vreemd ging. Ze kwam weer terug bij hem en tot 3 augustus bleef het rustig in de straat tussen hen. Tot die dag laat in de avond zij een bericht krijgt van Henk vanuit de kroeg. Ze belt hem en er ontstaat een woordenwisseling. S. wil dat ze ophangt. Als ze later naar bed gaan, besluit S. eerst het tuinhek op slot te doen. Terwijl hij in de tuin is, wordt er aangebeld. Zijn vriendin doet de voordeur open, met het idee dat de aanbellende Henk wil praten. Maar er ontstaat een worsteling. Die worsteling eindigt pas als S. uit de keuken een fors mes haalt. Alleen om te dreigen, zo was de verklaring van S. Maar waarom sloot hij niet gewoon de voordeur, wilde de officier weten. Henk stond inmiddels niet meer binnen en had een paar passen naar achteren gedaan toen S. dreigend met het mes voor hem stond.

Geen noodweer

De vraag is wat er vervolgens gebeurde. Henk kwam niet om de bewoners wat aan te doen, denkt de officier. Hij kwam om de waarheid te zeggen. Dat hij dat in beschonken toestand midden in de nacht deed, dat was wellicht niet zo handig. Maar S. had geen reden om zich bedreigd te voelen, vond de officier. Van noodweer was volgens haar geen sprake. 'Jan heeft Henk van het leven beroofd door hem met een mes in de borst te steken.'

Advocaat Job Knoester citeerde diverse getuigen die een doodsbange vriendin van S. hoorden zeggen dat ze niet wilde dat haar kinderen wat aangedaan werden. 'Het was een pure moordpoging. Op mijn partner, op ons allebei. Anders stap ik niet met een mes naar buiten als pressiemiddel om iemand weg te jagen', zei de verdachte over het moment dat hij een koksmes uit de keuken haalde. Het is donker, midden in de nacht en een forse man heeft zich toegang tot de hal geforceerd. De kinderen schreeuwen, schetste de advocaat de toestand. Jan was doodsbang en zijn vriendin kon Henk niet veel langer meer tegenhouden. Dat is het moment dat hij het mes pakt. Dat Henk in plaats van vertrekt juist dreigend op S. afgaat, had hij niet verwacht. En dus verdedigt hij zich. Volgens de advocaat heeft hij zich in een hevige gemoedstoestand mogen verdedigen. En om die reden moet hij worden ontslagen van rechtsvervolging.

Vonnis op 21 februari.