‘PBD krijgt eindelijk loon naar werken’

Dedemsvaart - ‘Lang verwacht, stil gezwegen. Niet verwacht toch gekregen. Willem Veerbeek kon het amper geloven. Daarom toog hij deze week naar een bijeenkomst in Oud-Leusen, waar het werd bevestigd: de Vechtdal Verbinding (N340/N48 en N377) wordt uitgevoerd, inclusief alle maatregelen uit het optimalisatiepakket, waaronder de aanleg van een viaduct bij de oversteek naar Drogteropslagen.

Veerbeek, die namens Plaatselijk Belang Dedemsvaart tussen pakweg 2010 en 2015, naar eigen zeggen, honderden uren heeft geinvesteerd om verkeersveiligheidsmaatregelen bij de N377 gerealiseerd te krijgen, is er superblij mee en ziet het min of meer als de kroon op zijn werk en dat van Plaatselijk Belang Dedemsvaart..

Veerbeek zat tien jaar (van 2005 – 2015) in het bestuur van Plaatselijk Belang Dedemsvaart. Hij had onder andere verkeerszaken in portefeuille en was uit hoofde daarvan nauw betrokken bij de discussie over optimalisering van de N377. Meer dan eens sprak hij in bij Statenvergaderingen om bijvoorbeeld de gevaarlijke oversteek in Dedemsvaart bij Drogteropslagen aan de orde te stellen. Het leek allemaal tegen dovemansoren gezegd, want er was onvoldoende geld en de verkeersveiligheidsmaatregelen in Dedemsvaart kwamen terecht in een zogenaamd optimalisatiepakket, dat alleen uitgevoerd zou worden als er geld ‘over’ was.

‘Ik ben in 2015 uit het bestuur van PBD gegaan. Dat het allemaal niet gelukt was met de verkeersveiligheidsmaatregelen op de N377 vond ik niet leuk en dat voelde destijds als een domper. Zoveel uren werk zonder enig resultaat. Dat het er nu, bijna vier jaar later, alsnog van komt, vind ik bijzonder en stemt mij gelukkig,’ aldus Veerbeek.

Te mooi om waar te zijn

 ‘Ik had er niet meer op gerekend dat het nog zou gaan gebeuren en kon het niet geloven toen ik het onlangs in de nieuwsbrief van de provincie las. Het leek te mooi om waar te zijn. Daarom heb ik het deze week nog eens extra nagevraagd en zowaar de bevestiging gekregen. Ik vind het met terugwerkende kracht een prachtig resultaat voor de inspanningen van Plaatselijk Belang Dedemsvaart,’ aldus Veerbeek.

Hij is blij met alle verbeteringen van de verkeersveiligheid, maar vooral met de aanpak van de kruising in Dedemsvaart bij Drogteropslagen. ‘Als oud-brandweerman ben ik meermaals opgetrommeld vanwege een ongeluk bij deze oversteek. Zeker zes doden en tientallen gewonden zijn er in vijftien jaar tijd gevallen. Dat rechtvaardigt mijns insziens echt wel maatregelen in de vorm van een viaduct, dat daar nu dus gelukkig ook komt.’

BAM Infra doet het  

De werkzaamheden voor de Vechtdal Verbinding zijn gegund aan BAM Infra, die alle werkzaamheden, inclusief de vijftien maatregelen uit het optimalisatiepakket, gaat uitvoeren. Dit jaar worden de ontwerpen definitief gemaakt, de vergunningen aangevraagd en kababels en leidingen verlegd. Ook worden een aantal voorbereidende werkzaamheden naar de ondergrond uitgevoerd. Vanaf medio 2020 starten de wegwerkzaamheden in het gebied. In 2023 is het hele project klaar. Veerbeek volgt het met argusogen en kijkt met verlangen uit naar de oplevering.