Ursula Veenstra geeft dramalessen op basisschool De Eiber

Dedemsvaart - Al jarenlang geeft Ursula Veenstra, woonachtig in Dedemsvaart, dramalessen op OBS de Eiber. Daarnaast geeft zij ook één dag per week les op OBS de Zwarm in Geesbrug en verzorgt ze workshops en leidt een jeugdtheater.

Ursula geeft al 15 jaar dramalessen op de basisschool. Ze doet dit met heel veel enthousiasme en passie. De leerlingen gaan met heel veel plezier naar haar lessen toe. Ursula heeft een eigen lokaal op OBS de Eiber, waar ze erg trots op is. Er zijn daar heel veel attributen aanwezig om te gebruiken bij de lessen. Verkleedkleren,  prentenboek en  allerlei accessoires. Het lokaal is heel kleurrijk en gezellig ingericht. Ursula houdt zelf ook veel van toneelspelen en kan zich heel goed inleven in de kinderen

‘Ik doe met de jongere kinderen vaak een vertelpantomime', vertelt Ursula. 'Ik lees dan een verhaal of prentenboek voor en de kinderen spelen het uit. Ik vind het belangrijk dat de kinderen zich durven laten zien en uiten en er vooral plezier aan beleven. Als de kinderen wat ouder gaan ze  ook aan de slag met teksten en dialogen. Ook dan wordt nog vaak een verhaal of boek uitgespeeld. De kinderen lezen dan eerst het boek, kijken naar filmpjes over het verhaal en gaan vervolgens stukken van het verhaal uitspelen. Zo vormt zich een toneelstuk', aldus Ursula.

Bedenken en oefenen

Elke groep op basisschool De Eiber maakt dit jaar een voorstelling. Eerst gaan ze dit samen bedenken en oefenen en uiteindelijk voeren ze het op voor de ouders, opa’s en oma’s en een andere groep van de school. Zo leren de kinderen om zich goed te presenteren. Daarnaast mogen ze ook hun talenten laten zien. Zo zijn er bijvoorbeeld kinderen die heel goed zijn in tapdansen of muziek maken. De eindmusical van groep 8 wordt ook ingestudeerd met de hulp van juf Ursula. Vooral op het gebied van toneelspel en tekst begeleidt Ursula de groep.

Naast dramalessen geeft Ursula ook regelmatig danslessen. Doel van deze lessen is ook vooral dat de kinderen er plezier in hebben en dat iedereen mee doet. 'Ik besteed  regelmatig aandacht  aan het goed omgaan met elkaar’, vertelt Ursula. Ze heeft het certificaat van de Kanjertraining gehaald en kan daardoor kinderen ook goed begeleiden in het omgaan met elkaar. Thema’s als ruzie en pesten kunnen bij haar in de lessen besproken worden en vervolgens leren de kinderen al spelenderwijs hoe dit goed op te lossen.